Helle ei varusmiehiä hidasta

Helle piinaa Suomea tulevan viikon. Siviilissä omaa pukeutumistaan voi hyvin säädellä, mutta varusmiespalveluksessa olevat pukevat juuri kuten kouluttajat komentavat. Esimerkiksi Porin prikaatin alokkaat lähtevät täydessä varustuksessa neljänkymmenen kilometrin pyörämarssille.

– Pyörämarsseilla varustuksena on aina täysi taisteluvarustus eli taisteluliivit, ase ja kypärä. Takin hihat pitää olla pitkänä, hanskat kädessä ja kypärä päässä turvallisuuden vuoksi, sopimussotilaana Porin Prikaatissa työskentelevä vänrikki Hannu Salmi kertoo.

Pyörämarssin varustus voi tuntua monesta liioittelulta, mutta Salmen mukaan koko marssin aikana nestetankkauksesta pidettiin hyvää huolta.

– Meillä oli vesikanisterien lisäksi erillinen kanisteri rehydraatioliuosta. Olemme myös painottaneet, että mukana kannattaa pitää keksiä ja muuta suolaista.

Pyörämarssi oli yksi esimerkki koulutuksesta, jossa varustusta ei monesta syystä voinut keventää. Helle otetaan puolustusvoimissa kuitenkin hyvin huomioon.

– Aina kun koulutuksen kannalta on mahdollista, varustusta kevennetään. Taukojen määrää lisätään ja harjoitukset viedään myös varjoon aina kun mahdollista. Viikko-ohjelmaa ei varsinaisesti muuteta helteen vuoksi.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.