Helleraja paukkunut jo monin paikoin Länsi-Suomessa – toistaiseksi korkein lukema mitattu Seinäjoella

Tulen tekijän on syytä muistaa, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on voimassa metsäpalovaroitus. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Helleraja on paukkunut juhannusaattona jo usealla paikkakunnalla Länsi-Suomessa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Helteestä voi puhua, kun lämpötila ylittää 25 astetta.

Iltapäivällä kello yhteen mennessä päivän ylin lukema oli mitattu Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla, jossa elohopea kipusi 26,7 asteeseen.

Päivystävän meteorologin Jani Parviaisen mukaan hellerajoista ei olla enää kaukana Itä- ja Etelä-Suomessakaan. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lämpötilat pyörivät tänään 22 ja 25 asteen välillä. Keski- ja Pohjois-Lapissa voi odottaa viileämpää säätä.

Parviaisen mukaan lämpötilat nousevat iltaan saakka koko maassa, mutta 30 asteen raja tuskin menee vielä tänään rikki.

– Nyt näyttää siltä, että 30 astetta olisi menossa rikki lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina, Parviainen kertoo.

– Todennäköisimmin 30 asteen lämpötiloja nähtäisiin Kaakkois-Suomessa. Siellä päästään sunnuntaina 32 asteen tienoille ja jopa yli.

Luvassa 2000-luvun toistaiseksi lämpimin juhannus

Kuluvasta juhannuksesta on tulossa suurella todennäköisyydellä vuosituhannen toistaiseksi lämpimin. Parviaisen mukaan 30 asteen raja ei ole mennyt 2000-luvulla vielä kertaakaan rikki juhannuksena.

Viimeksi yli 30 asteen juhannushelteitä koettiin vuonna 1999, jolloin lämpömittarit näyttivät reilusti yli 30 astetta.

Juhannusyöstä on tulossa suhteellisen lämmin. Yön alimmat lämpötilat ovat 15 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosissa.

Lapissa on viileämpää, ja meteorologi Henri Nymanin mukaan yön lämpötilat voivat laskea siellä alle kymmenen asteen.

Metsäpalovaroitus on voimassa paikoin eteläisessä Suomessa ja Lapissa. Varoitus on perjantaina voimassa Uudellamaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Ahvenanmaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa ja Ylitorniossa, Pellossa, Rovaniemellä sekä Pelkosenniemellä. Lauantaina metsäpalovaroituksia on voimassa laajemmin.