Hengityssuojaimet ostettiin loppuun myös Raumalla – "En näe mitään syytä niiden käyttöön Satakunnassa koronaviruksen vuoksi", rauhoittelee lääkäri

Satakunnan sairaanhoitopiiri on varautunut omilla ohjeistuksillaan. Medialietsonta on saattanut johtaa paikoin aiheettomaankin pelkoon, arvioi Raija Uusitalo-Seppälä.

| Päivitetty

Koronaviruksen saama julkisuus on aiheuttanut hengityssuojainten kysyntäpiikin myös Raumalla, kerrotaan raumalaisista apteekeista ja Kortelassa päämajaansa pitävästä Suomen Sairaalatukusta.

Muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat uutisoivat aiemmin tällä viikolla, että hengityssuojaimet ovat loppu tukuista ja monin paikoin myös apteekeista. Kysynnän kasvu ajoittuu koronaviruksen leviämisen ympärille.

– Näin se on meilläkin. Hyvin paljon niitä on käyty kysymässä, ja jäljellä on enää ohuita yksikerroksisia suojaimia irtomyynnissä, kertoo apteekkari Päivi Lehto Rauman Ensimmäisestä Apteekista.

Tehtaan arvio tukulle: kaksi kuukautta

Kaikki Länsi-Suomen haastattelemat raumalaisapteekkien edustajat kertovat, että tukkuliikkeistä ei hengityssuojaimia tällä hetkellä saa.

– Filtterillisiä suojaimia on ollut hankala saada. Niistä tekemämme tilaus ei tullut tukusta meille, ja syyksi kerrottiin, että kaikki suojaimet ovat menneet Kiinaan ja Punaiselle Ristille. Ymmärtäähän sen, että ne menevät ensisijaisesti suurille toimijoille, kertoo Rauman Keskus-Apteekin proviisori Elisa Holm-Pavisic.

Apteekki Minervan proviisori Tarja Matikainen kertoo, että tukkuliike ei pysty tällä hetkellä apteekille suojaimia toimittamaan.

Sairaaloihin tarvikkeita toimittavan Suomen Sairaalatukun myyntiassistentti Mari Miettisen mukaan tehdas on arvioinut, että seuraava erä pystyttäisiin toimittamaan Sairaalatukulle vasta kahden kuukauden kuluttua.

– Se on tämänhetkinen tieto. Mutta ainahan tilanteet voivat elää, Miettinen toteaa.

Päivi Lehto kertoo, että suojaimia kyselleiden joukossa on ollut niin turisteja kuin paikallisiakin ihmisiä.

Elisa Holm-Pavisicin mukaan hengityssuojaimia on kysellyt muun muassa perhe, jonka sukulaiset olivat matkustaneet Kiinassa.

– Nykyään kun matkustetaan niin paljon, tällainen koskettaakin yhtäkkiä montaa ihmistä, Holm-Pavisic pohtii.

Aiheetontakin pelkoa Satasairaalassa

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toppuuttelee ihmisten intoa ostaa hengityssuojaimia.

– En näe mitään aihetta koko Satakunnan alueella kulkea hengityssuojain päässä koronaviruksen vuoksi, Uusitalo-Seppälä toteaa.

Huoli koronaviruksesta on näkynyt myös Satasairaalan arjessa.

– Hirveän paljon tulee yhteydenottoja ja ihmisillä on huolta tilanteissa, joissa pelko on aiheeton.

– Kun Rovaniemellä todettiin yksi kiinalaistartunta, on tullut kysymyksiä että uskaltaako Lappiin matkustaa. Tietenkin uskaltaa, sanoo Uusitalo-Seppälä.

Hän kehottaa myös suhtautumaan kriittisesti siihen, miten paljon virus on mediassa esillä.

– Toivon, ettei herätettäisi turhaan kohua ja pelkoa ihmisissä. Viranomaiset seuraavat kansainvälistä tilannetta tarkkaan ja antavat toimintaohjeita, joiden pohjalta myös sairaanhoitopiiri ohjeistaa alueen ammattilaisia.

Raija Uusitalo-Seppälä kertoo lisää Satakunnan sairaanhoitopiirin valmiudesta ja ohjeistuksista tässä jutussa.

Maskia arkipäiväisempi suojautumiskonsti

Sekä Raija Uusitalo-Seppälä että apteekkarit muistuttavat yhdestä perusasiasta: viruksilta suojautumiseen on yksi huomattavasti kasvomaskia arkipäiväisempi tapa.

– Käsien pesu on edelleen kaiken A ja O, toteaa Päivi Lehto.

– Aivan kuten muissakin virustaudeissa, käsien pesu on tehokas tapa estää leviämistä, sanoo puolestaan Elisa Holm-Pavisic.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut