Henkilöautosta mopoauto nopeudenrajoittimella?

Raumalainen Laura Lyytikäinen ajaa mopoautolla koulumatkoilla ja vapaa-ajallaan. Lyytikäisen käytössä oleva mopoauto on ollut aiemmin hänen kahdella siskollaan. Kuva: Esa Urhonen

Mopoautojen turvallisuudesta käytävä ikuisuuskeskustelu on saanut uutta väriä, kun esiin on nostettu idea tehdä tavallisesta henkilöautosta mopoauto asentamalla siihen nopeudenrajoitin.

Maanantaina autovaraosia ja ajoneuvoja maahantuova Kaha Oy lähetti asiasta tiedotteen, jossa korostettiin henkilöautojen turvallisuutta käytännössä samanhintaisiin mopoautoihin verrattuna.

– Mopoautokortin suorittanut 15-vuotias voisi aloittaa liikenteessä ajoneuvolla, jossa on pakollisena ajonvakautusjärjestelmä, ABS-jarrut ja turvatyynyt etumatkustajille. Nykytilanteessa aloitteleva kuljettaja joutuu tulemaan toimeen ilman mitään edellä mainituista varusteista, tiedotteessa todetaan.

Tekniikka henkilöauton huippunopeuden alentamiseen 45 kilometriin tunnissa olisi jo olemassa. Muutoksen käytännön toteuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista.

– Mopoauton määritelmään kuuluu muutakin kuin nopeus, vaikka se onkin merkittävin tekijä, miksi 15-vuotias voi sitä ajaa, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.