Henkisesti raskaan työn johtaja – "Empaattinen pitää olla, mutta omaisten tuskaan ei saisi mennä mukaan", sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen pomo Veli-Pekka Nurmi

Veli-Pekka Nurmen tunnistaa moni suomalainen. Hän on se mies, jolle toimittajat soittavat ja joka asettuu kameroiden eteen vakavailmeisenä kertomaan vakavista onnettomuuksista. "Se on tietoisesti valittu taktiikka. Minä johtajana pelaan tilaa tutkinnanjohtajalle, jotta hän saa porukkansa kanssa keskittyä omaan työhönsä", kertoo Nurmi.

Kehtaako tätä kertoakaan, miettii Veli-Pekka Nurmi ääneen, mutta kertoo kumminkin. Tarina kun on tosi, mies vakuuttaa.

– Viime talvena ja keväänä kävin keskusteluja itseni kanssa. Fundeerasin missä firmassa haluaisin työskennellä, jos ihan vapaasti saisin valita. Kaksi nousi vahvasti esille, ja TVO oli niistä toinen.

– Mietin, että pitäisi soittaa Tanhuan Jarmolle ja tarjota hyvää miestä palvelukseen. Sitten soitti suorahakumies ja kertoi TVO:n toimeksiannosta. Tokaisin, että et ole tosissasi! Kun vielä kuulin millaisesta tehtävästä kyse on, ei tarvinnut sekuntia pitempään miettiä kiinnostaako, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Nurmi.

Hän aloittaa vuodenvaihteessa Teollisuuden Voiman turvallisuusjohtajana. Hän seuraa tehtävässä Mikko Kososta, joka jää eläkkeelle ensi vuonna.

– Nykyisessä työssäni olen nähnyt organisaatioita, joissa turvallisuuden sanotaan olevan tärkeää, mutta käytännössä joku muu voi ajaa ohi. Ydinvoima-alalla siihen ei ole varaa. Otkesilla ei koskaan ole ollut keikkaa Olkiluodossa. Päätehtäväni on huolehtia, ettei koskaan tulekaan.

Tiirailee usein Olkiluodon suuntaan

Mikä sai Nurmen miettimään olisiko aika vaihtaa työpaikkaa?

– Tykkään onnettomuustutkinnasta älyttömästi, ja olen oikeasti ylpeä siitä miten sitä on uudistettu. Muutos on hienon porukan tekemää, ei vain johtajan ansiota. Olen johtanut Otkesia yksitoista ja puoli vuotta, pidempään kuin kukaan muu. Teen palveluksen, kun annan seuraajan johtaa seuraavia kehitysaskelia. Ja itsellä on vielä hyvää työikää jäljellä.

Nurmen tausta on TVO-pestiin oikein hyvä. Hän on muun muassa sähkötekniikan diplomi-insinööri, tekniikan tohtori, Tampereen yliopiston dosentti, Tampereen Sähkölaitoksen ex-toimitusjohtaja, Turvatekniikan keskuksen ex-johtaja ja nyt Otkesin johtaja.

– Sähkö- ja voimalaitostekniikka on tuttua. Minulla on perushujumentti ydinvoimaloista. Uskon, että työkokemuksellani voi tuoda jotain lisämaustetta TVO:hon, Nurmi arvioi itse.

Iso plussa on TVO:n maantieteellinen sijainti.

– Se sopii henkilökohtaiseen elämääni paremmin kuin Loviisa tai Hanhikivi. Myös henkisesti ajatus Olkiluodosta työpaikkana tuntui heti hyvältä. Tiirailen usein Eurajoen suuntaan, sanoo panelialaislähtöinen Nurmi.

Ai miksi? Panelian Metsästysseurassa Nurmen kyttäyspaikka on Euran ja Eurajoen rajalla.

Vellihousu ei pärjää Otkesin johtajana

Onnettomuustutkinta on henkisesti raskasta työtä. Pitää selvittää ikäviä asioita.

– Empaattinen pitää olla, mutta omaisten tuskaan ei saisi mennä mukaan. Kukaan ei pysty sitä kaikkea kantamaan. Itse olen nukkunut yöni hyvin, vaikka otan työni tosissani. Otkesilla on työterveyshuollon kanssa omat systeemit näiden asioiden käsittelyyn ja niitä koetetaan toteuttaa.

Tutkintaan kohdistuu painetta eri suunnilta. Yhteistyöviranomaiset odottavat, että tutkinnat valmistuvat. Juristit painavat päälle, koska pelissä on usein iso taloudellinen panos. Ja media vaatii vastauksia.

–  Johtaja ei saa olla vellihousu.

Sellaiseksi ei Nurmea ole nimitelty.

Johtaja antaa kasvot suuronnettomuustutkinnalle

Veli-Pekka Nurmen tunnistaa moni suomalainen. Hän on se mies, jolle toimittajat soittavat ja joka asettuu kameroiden eteen vakavailmeisenä kertomaan vakavista onnettomuuksista.

– Se on tietoisesti valittu taktiikka. Minä johtajana pelaan tilaa tutkinnanjohtajalle, jotta hän saa porukkansa kanssa keskittyä omaan työhönsä.

On toinenkin hyvä syy.

– Meidän on sanottava mitä jotkut eivät halua kuulla. On parempi, että johtaja hoitaa hankalimmat viestintätilanteet ja sanoo ikävät asiat.

Onnettomuustutkintakeskuksen tehtävänä on saada selville totuus miksi jotain ikävää on sattunut.

– Sen pyrimme tekemään neutraalisti. Otkesilla ei saa olla intressiä mihinkään suuntaan.

Kuka on syyllinen?

Joku saattaa kokea, että Otkes syyllistää, kun se kertoo mitä on onnettomuuksien taustoista selville saanut.

– Kuka on syyllinen? Sitä kovasti kysytään, mutta emme vastaa.

Usein kyse kuitenkin on ihmisen tai ihmisten tekemistä virheistä?

– Ihmiset tekevät virheitä. Siksi järjestelmän pitää paikata ja kompensoida ihmisen vajavuutta. Pystyä estämään pahimmat seuraukset, vaikka virheitä tehdäänkin.

Onnettomuustutkinnassa iso kysymyksiä on tämä: miksi virhe on tehty ja miksi siitä seurasi tämä?Autojen kehittyminen käy hyväksi esimerkiksi tällaisesta ajattelusta.

– Myös ydinvoimateollisuudessa tämä ajatusmalli on hyvin sisäistetty, huomauttaa Nurmi.

Pitää paikkansa.

Olkiluodon teknisissä ongelmatilanteissa – niin vanhojen laitosten käytössä kuin kolmannen rakentamisessa – TVO:n viesti on poikkeuksetta ollut sama.

Ei riitä, että virhe korjataan. Pitää myös selvittää mistä se johtui, jottei sama virhe toistuisi.

Lukon kannattaja

Haastattelun lopuksi kysyin, tietenkin, onko Nurmi Rauman Lukon kannattaja. Vai kenties Turun Palloseuran, kun on Turun seudulla asunut.

– Lukon! Tepsi ei ole koskaan oikein omalta tuntunut. Paneliassa on aika paljon Lukon kannattajia. Paneliahan kuuluu Rauman murrealueeseen, vastaa Nurmi.

Sen kuulee yhä Nurmen puheesta.

– Lukon mestaruus tuntui ihan käsittämättömän hienolta. Lukko ja Rauma ansaitsivat sen. Kevään yhteishenki teki vaikutuksen, kun Lukon viirejä näkyi niin monessa paikassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut