Hepariinia käytetään koronan hoidossa myös Satakunnassa

Pistettävä hyytymisenestohoito voidaan aloittaa tarvittaessa myös avohoidossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) yrittää ehkäistä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaa muotoa suosittamalla jo taudin alkuvaiheessa hepariinia yli 40-vuotiaille kotihoidossa oleville vuodepotilaille, kertoi Helsingin Sanomat perjantaina. Hepariini on veren hyytymisenestolääke.

Sairaalapotilaille hoitoa on annettu jo keväällä myös Satasairaalassa. Covid-19 potilaiden hoidossa LMWH-hepariinihoito, pistettävä hyytymisenestohoito, on hyvin tärkeä asia ja se parantaa potilaiden ennustetta toteaa myös Satsairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

– Sitä on käytetty Satakunnassa systemaattisesti jo keväästä lähtien ja hoito on jatkunut myös kotiutumisen jälkeen noin 2–4 viikon ajan.

Satunnaistetut tutkimustulokset puuttuvat

Nyt on esitetty ajatuksia siitä, että lääkehoito voisi olla hyödyllinen myös avohoidon potilaille, joilla on verisuonitukoksille altistavia riskitekijöitä. On myös esitetty, että lääkkeellä saattaisi olla myös muita suotuisia vaikutuksia koronan hoidossa.

– Tästä on olemassa joitakin tutkimuksia, mutta satunnaistettuja hoitotutkimuksia asiasta ei kuitenkaan ole.

Hus on nyt suositellut pistettävää hyytymisenestohoitoa annettavaksi kaikille yli 60-vuotiaille koronadiagnoosin saaneille, raskaana oleville sekä yli 40-vuotiaille yleisoireisille vuodepotilaille, jotka sairastavat COVID-19 infektiota.

Ei vielä kaikille yli 60-vuotiaille

Satakunnan omassa avohoidon ohjeistuksessa hepariinin käyttö on ollut mukana jo pidempään.

– Pistettävä hyytymisenestohoito voidaan harkita aloitettavaksi riskipotilaille avohoidossa, mikäli potilaan tukosriski on muutenkin kohonnut. Myös raskaana olevien COVID-potilaiden kohdalla hoito aloitetaan gynekologin ja äitiyspoliklinikan ohjauksessa.

Kaikille 60 vuotta täyttäneille hoitoa ei ainakaan toistaiseksi ole katsottu aiheelliseksi, mutta jos riskitekijöitä on, hoito aloitetaan myös heidän kohdallaan.

– Punnitsemme asiaa viikon kuluttua pidettävässä alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä. Koska hoitoon voi liittyä myös haittoja ja hoitosuositukset asiasta puuttuvat, on nykyinen ohjeistomme hyvin perusteltu, sanoo Uusitalo-Seppälä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut