HIA-arviointi: Kauppakeskus ei vaaranna Vanhan Rauman maailmanperintöarvoa

Tiistai-iltana puitiin Rauman kaupungintalolla valtuustosalissa luonnosvaiheessa olevaa tulevan kauppakeskuksen HIA-arviointia. HIA-arvioinnissa käsitellään vaikutuksia maailmanperintökohteeseen eli Rauman tapauksessa Vanhaan Raumaan.

HIA-selvitystä tehneet puolueettomat arvioijat, arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen Tampereen ylipistosta ja Vahanen rakennusfyysikka Oy:n erikoisasiantuntija ja arkkitehti Anu Laurila päätyivät siihen, että kauppakeskus ei vaaranna Vanhan Rauman maailmanperintöarvoa.

– Selvityksemme mukaan maailmanperintöarvo ei vaarannu niin, että Vanha Rauma pitäisi lisätä vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalle, ja kauppakeskus edustaa nykyaikaista urbaaniutta, Laurila kertoi yleisötilaisuudessa.

Kaupallisia vaikutuksia on Koposen ja Laurilan mukaan vaikeampi arvioida, ja siinä Vanhan Rauman kauppiaiden suhdetta kauppakeskuksen kauppiaisiin pitää käsitellä aktiivisella otteella. 

Varsinaisen HIA-selvityksen lisäksi arvioinnin tehneen kaksikon tuli miettiä sitä, millainen HIA-arvioinnista olisi tullut, jos se olisi tehty jo aiemmin, esimerkiksi kaavoitusprosessin yhteydessä.

– Olisimme voineet kiinnittää enemmän huomiota rakennuksen arkkitehtuuriin. Nyt rakennus on massiivinen, suurin Vanhan Rauman suojavyöhykkeellä. Nyt saimme ehkä muutaman ikkunan lisättyä sinne tänne, Koponen totesi.

Lue lisää valtuustosalin keskustelutilaisuudesta torstain 19.12. Länsi-Suomesta.

Lisää aiheesta

Video: Tältä Rauman tuleva kauppakeskus saattaa näyttää