Lentoliikenne Kanariansaarille on taas keskeytetty, Turun lomalento ohjattiin Teneriffan sijaan Mallorcalle - Hiekkamyrsky sai uutta tuulta alleen

Kanarian saarilla ei viikonloppuna ollut näin idyllistä.


Lentoliikenne Espanjan Kanariansaarille on keskeytetty, kertoo Espanjan lentokenttiä operoiva Aena. Matkalla olevat koneet ohjattiin muille kentille. Esimerkiksi Turusta lähtenyt lomalento ohjattiin Teneriffan sijaan Palma de Mallorcalle Välimerelle.

Syynä ovat hiekkamyrsky ja kova tuuli, jotka haittaavat näkyvyyttä.

Aena pyytää, että matkustajat eivät mene kentille ennen kuin ovat varmistaneet lentonsa tilanteen lentoyhtiöltä.
Aenan  mukaan hiekka ja tuuli vaikuttavat myös lähteviin lentoihin.

Las Palmasissa ei nähnyt paljon mitään.

Kanariansaarten hiekkamyrsky sotki sunnuntaina satojen matkatoimisto TUIn suomalaisten asiakkaiden matkasuunnitelmia. Gran Canarialta piti saapua kotimaahan noin 190 suomalaista, jotka joutuvat kuitenkin odottamaan paluulentoa näillä näkymin maanantaiaamuun, kertoi TUIn lehdistöpäivystäjä Joni Launiala.

Lisäksi Helsinki-Vantaalta Gran Canariaa kohti suunnannut kone joutui laskeutumaan Lissaboniin. Sieltä matka jatkunee Grand Canarialle maanantaiaamuna. Myös tällä lennolla on noin 190 suomalaista.

Myös lauantaina Aenta peruutti kaiken Gran Canarialle tulevan ja sieltä lähtevän lentoliikenteen sekä Teneriffalta lähtevät lennot. Sunnuntaina lentoliikenne oli jo palautumassa ennalleen, kunnes viranomaiset jälleen ilmoittivat lentokenttien sulkemisesta.

Espanjan ilmatieteen laitos on varoittanut, että kovat tuulet riepottelevat Kanariansaaria maanantaihin asti. Paikallishallinto on neuvonut ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat kiinni, välttämään autoilua ja pysymään poissa rannikkoalueilta.

Kovat tuulet ovat haitanneet myös maastopalon sammutustöitä Gran Canarialla, sillä sammutushelikoptereita ei ole voitu käyttää. Noin 500 ihmistä on evakuoitu palojen tieltä.

Lentoyhtiö Norwegian perui lentoja sään vuoksi. Norwegianin lehdistövastaava Andreas Hjornholm kertoi STT:lle sunnuntaina, että hiekkamyrskyssä seisseille koneille tehtiin tekninen tarkastus, joilla haluttiin varmistaa, ettei hiekka ole vahingoittanut koneita.

Myrsky on vaikuttanut myös Finnairin paluulentoihin.

– Jos on nähnyt kuvia paikan päältä, voi nähdä, että hiekkaa on kaikkialla, hän sanoi.

Muuttuvan sään vuoksi Norwegian oli päättänyt perua lentoja, jotta lentokoneita ei tarvitsisi ohjata laskeutumaan toisille kentille sääolojen mahdollisesti muuttuessa huonompaan suuntaan.

Norwegianin lisäksi myrsky on vaikuttanut Finnairin paluulentoihin.

Calimaksi kutsuttu tuuli kuljettaa hiekkaa Kanariansaarille talvisin Saharasta. Tuulenpuuskat ovat puhaltaneet Teneriffalla lauantaina illalla jopa 45 metriä sekunnissa.

Kovat tuulet ovat haitanneet myös maastopalon sammutustöitä Gran Canarialla, sillä sammutushelikoptereita ei ole voitu käyttää. AFP:n mukaan noin 500 ihmistä on evakuoitu palojen tieltä, kun taas El Pais antaa evakuoitujen määräksi 250. Lehti kertoo liekkien tuhonneen useita koteja.

El Pais huomauttaa, että hiekkamyrsky on huomattavasti huonontanut Kanariansaarten ilmanlaatua. Myös AirVisual-verkkosivuston kartta näyttää Kanariansaarten ilmanlaadun olevan huono.