Hilma pitää huolen, ettei äidin tahti hiivu

Eurajokelainen Nina Nordlund sairastaa perinnöllistä maksasairautta nimeltä tyrosinemia. Kaksi maksansiirtoa läpikäynyt nuori äiti on iloinen, ettei joulukuussa kolme vuotta täyttävä Hilma-tytär sairasta samaa tautia, vaikka kantaakin samaa geeniä. Kuva: Juha Sinisalo

Eurajokelaisen Nina Nordlundin täytyi unohtaa jo lapsena jalkapallomaalivahdin ura sekä taistelulajit ja ruokavaliosta on karsittava pois muun muassa sienet ja homejuusto. Myös uupumus ja sairastelut vievät häneltä voimat tavallista helpommin.

Syynä näihin rajoitteisiin on harvinainen perinnöllinen maksasairaus nimeltä tyrosinemia. Maksansiirtoja hänelle on tehty kaksi.

Sairaus ei ole kuitenkaan estänyt nuorta naista elämästä täyttä elämää. Nykyään hän on kaksivuotiaan Hilman yksinhuoltaja sekä napannut useita mitaleja elinsiirtopotilaiden arvokisoista.

Nina sai diagnoosin sairaudestaan jo pienenä. Maksansiirroista hän ei itse muista mitään, sillä ensimmäinen leikkaus hänelle tehtiin 1-vuotiaana ja toinen pari vuotta myöhemmin.

– Sukumme perinnöllinen alttius sairauteen ei ollut tiedossa ennen kuin minä sain diagnoosin. Kolme äitini pikkuserkuista on siihen menehtynyt jo vauvana, ja he saivat diagnoosin vasta minun jälkeeni, kun sukupuutani alettiin tutkia tarkemmin, Nordlund kertoo.

Tauti on todella harvinainen, ja siihen sairastuu vuosittain Suomessa keskimäärin vain yksi.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.