Hinnat jatkavat nousuaan – kuluttajahintaindeksin muutos vuodentakaiseen 4,2 prosenttia

Eniten hinnat nousivat kulttuurin ja vapaa-ajan ryhmässä, jossa hinnat nousivat heinäkuussa 8,6 prosentilla vuodentakaiseen verrattuna.

| Päivitetty

Hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Heinäkuussa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuluttajahintaindeksin muutos oli 4,2 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Kesäkuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli 4,1 prosenttia.

Eniten hinnat nousivat heinäkuussa kulttuurin ja vapaa-ajan ryhmässä, jossa hinnat nousivat 8,6 prosentilla vuoden takaisesta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 8,29 prosentilla viime vuodesta.

Kuluttajahintaindeksi kuvaa kotitalouksien Suomessa ostamien tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä, ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tilastoa varten kerätään hintatietoja sekä käytetään muiden tilastojen tuottamia hintatietoja. Tiedot julkaistaan kuukausittain.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisema kuluttajahintaindeksi on yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi, jossa ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut