Hirvimiehet vikoja metsästämään?

Koko ajan lisääntyvät sään ääri-ilmiöt pakottavat muun muassa sähköyhtiöt miettimään toimintojaan uudelleen. Menneistä myrskyistä yritetään ottaa opiksi ja uusiin varaudutaan.

Rauman Energian (REO) ja Vakka-Suomen Voiman (VSV) alueella pohditaan nyt pilottihanketta, jossa hirvenmetsästysporukat olisivat sähköyhtiöiden apuna myrskytuhojen paikallistamisessa. REOn verkkopäällikkö Marko Silokoski kuitenkin huomauttaa, että hanke on vielä täysin alkutekijöissään.

– Kyse on siitä, miten saisimme omat asentajamme jaksamaan mahdollisimman kauan. Se auttaisi, kun joku muu auttaisi paikantamaan viat, ja asentajat tulisivat sitten korjaamaan ne, Silokoski miettii.

Hirviporukat siilaantuivat yhteistyötahoiksi monestakin syystä. Ensinnäkin hirviporukat ovat keskitetysti johdettuja. Langat ovat aina jahtipäällikön käsissä.

– Suurhäiriötilanteessa toiminta on myös kurinalaista ja johtaminen autoritääristä. Touhu on vähän armeijamaista. Maallikko saattaa kuvitella, että aina olisi parempi, mitä useampi ukko olisi metsässä rämpimässä. Mutta se metsässä rämpiminenkin on suurhäiriössä sähkötyötä, ja kytkennänjohtajan pitää tietää, missä kukakin milläkin hetkellä on ja missä voi turvallisesti työskennellä, Silokoski toteaa.

Hirviporukoilla on yleensä olemassa sekä jonkinlaiset hälytys- että yhteydenpitojärjestelmät.

Muutenkin hirvenmetsästyksessä käytetään uusinta tekniikkaa, kuten erilaisia paikannusjärjestelmiä. Niitä voitaisiin hyödyntää myös sähkövikoja metsästettäessä.