Historian valintakoe jää historiaan Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopiston historian oppiaine luopuu kokonaan perinteisestä valintakokeesta.

Valintakokeen tilalle tulee kaksivaiheinen menettely, jossa ensimmäisessä vaiheessa hakijat karsitaan ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella. Valtaosa pisteistä tulee historian ainereaalikokeesta. Toisessa vaiheessa tulevat historian opiskelijat karsitaan haastattelemalla. Käytännössä ylioppilastutkinnon merkitys kasvaa, kun historian ainereaalikoe korvaa perinteisen valintakokeen. Uudistus vahvistaa ylioppilaskokeen asemaa yliopistojen opiskelijavalinnoissa.

Valtion tavoite on saada tuoreet ylioppilaat nopeammin seuraavalle asteelle lukion jälkeen. Yhtenä esteenä tälle ovat yliopistojen valintakoemenettelyt. Tuoreet ylioppilaat joutuvat kohtaamaan heti kirjoitusten jälkeen lukuisat valintakokeet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ensimmäinen opiskeluvuosi yliopistossa on kaikkein rasittavin ja edellyttäisi lepoa lukion ja yliopiston välillä. Valintakokeet jättävät tähän vain vähän mahdollisuuksia.

Päätöstä siirtyä kokonaan uudenlaiseen valintakoemenettelyyn edelsi useamman vuoden kestänyt seuranta. Sen perusteella todettiin, että menestyminen historian ainereaalikokeessa on käytännössä merkinnyt erittäin hyvää tulosta valintakokeissa.