HKScan käynnistää suomalaisen siipikarjanlihan viennin Etelä-Koreaan – broilerin liha Raumalta

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

HKScan käynnistää lähiviikkojen aikana siipikarjanlihan viennin Suomesta Etelä-Koreaan. Rauman yksikkö on tänään saanut Etelä-Korean viranomaisilta vientihyväksynnän.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että vientihyväksyntä suomalaiselle siipikarjanlihalle on merkittävä askel yhtiön viennille. Broilerin liha tulee HKScanin Rauman yksiköstä, jossa on viime vuosina investoitu kasvuun myös viennin näkökulmasta.

Ensimmäisen vuoden vientimääräksi arvioidaan 3-5 miljoonaa kiloa. Etelä-Koreaan vietävät tuotteet ovat broilerin koipireisiä, siipiä ja varpaita.

Suomalainen siipikarjanliha on maailmanlaajuisesti vertailtuna ainutlaatuinen. Liha on vastuullisesti tuotettua ja antibioottivapaata. Suomessa on erinomainen eläintautitilanne ja eläinten hyvinvointi sekä tuotannon ympäristötehokkuus huomioidaan kaikissa vaiheissa.

– Vientiluvan saaminen on konkreettinen osoitus suomalaisen lihan korkeasta laadusta. Viranomaiset Suomessa ovat tukeneet kotimaisen ruokateollisuuden vientiponnisteluja ansiokkaasti. Lämpimät kiitokseni kaikille tahoille, jotka ovat asiaa olleet edistämässä, HKScanin Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Leija sanoo.

HKScan vie tällä hetkellä Etelä-Koreaan suomalaista ja ruotsalaista sianlihaa.

Vientiluvan hakeminen käynnistyi jo 2007

Etelä-Korea on tänään ilmoittanut, että vienti Etelä-Korean viranomaisten hyväksymistä vientilaitoksista voi alkaa välittömästi, Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa. Lihateollisuus on arvioinut vientiluvan olevan erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle.

Siipikarjanlihan vientiluvan hakemista käynnisteltiin jo vuonna 2007, mutta varsinainen työ päästiin aloittamaan vuonna 2016. Näiden vuosien aikana Etelä-Koreaan on toimitettu laajoja selvityksiä Suomen viranomaisvalvonnasta, eläintautitilanteesta ja elintarviketurvallisuudesta ja Etelä-Korean viranomaiset suorittivat markkinoillepääsyyn liittyvän tarkastusmatkat.

Etelä-Korea on Suomelle tärkeä kauppakumppani elintarvikeviennissä, ja sinne viedään jo esimerkiksi sianlihaa ja maitotuotteita.