Yt-neuvottelujen tausta: HKScanin liikevaihto kasvoi, mutta tulos heikkeni yli seitsemän miljoonaa

HKScanin Rauman-tehtaan yt-neuvottelut koskettavat 210 työntekijää. Taustalla vaikuttavat yhtiön mukaan ennätyskorkeat tuotantopanosten hinnat, jotka puolestaan ovat muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seurausta.
HKScanin Rauman-tehtaan yt-neuvottelut koskettavat 210 työntekijää. Taustalla vaikuttavat yhtiön mukaan ennätyskorkeat tuotantopanosten hinnat, jotka puolestaan ovat muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seurausta. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Maanantaina Rauman- ja Euran-tehtaitaan koskevista laajoista yt-neuvotteluista kertoneen HKScanin tulos heikkeni alkuvuonna selvästi.

Koko konsernin vertailukelpoinen liiketulos oli 8,5 miljoonaa euroa miinuksella. Vuosi sitten miinusta oli 1,1 miljoonaa, joten tulos heikkeni yli seitsemän miljoonaa euroa.

Liikevaihto kuitenkin kasvoi lähes neljä prosenttia.

Venäjän toimet nostivat hintoja

Heikentyneen tuloksen pohjasyyksi yhtiö mainitsee kustannusten nopean ja voimakkaan nousun, mikä johtuu muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tämä on nostanut energia, viljan ja liharaaka-aineen hintoja.

– Jo viime vuoden loppupuolella alkanut kaikkia markkina-alueitamme koskeva voimakas kustannusinflaatio, ja sitä edelleen kiihdyttänyt sota Ukrainassa nostivat tuotantopanosten hinnat ennätyskorkeiksi, toteaa toimitusjohtaja Tero Hemmilä tiedotteessa.

Yhtiö on nostanut tuotteidensa myyntihintoja sekä tehostanut toimintaansa, mutta tämä ei Hemmilän mukaan ole riittänyt kompensoimaan kustannusten nousua.

Yhtiö keskittyy nopeisiin toimiin

Erityisen heikosti konsernilla meni esimerkiksi Baltiassa, kun taas Tanskassa tulos parani. Jälkimmäinen oli Hemmingin mukaan mahdollista muun muassa tuotteiston kehityksen ja tuotannon tehostamisen vuoksi.

– Suomessa ja Ruotsissa emme kyenneet nostamaan myyntihintoja kustannusnousujen mukaisessa aikataulussa, ja molempien markkinoiden vertailukelpoiset liiketulokset heikkenivät vertailukaudesta.

Toimitusjohtajan mukaan HKScan keskittyy nyt lyhyen aikavälin toimiin, joilla pyritään minimoimaan heikentynyt tuloskehitys.

Näihin toimiin kuuluvat myös eilen alkaneet yt-neuvottelut Raumalla ja Eurassa.

Suunnitellut toimenpiteet voivat yhtiön mukaan johtaa Raumalla enimmillään 210 työsuhteeen päättymiseen tai olennaiseen muuttumiseen. Tällä HKScan tavoittelee yli kolmen miljoonan euron säästöjä.

Lisää aiheesta

HKScan käynnistää yt-neuvottelut – jopa 210 työsuhdetta voi päättyä tai muuttua Raumalla