HKScanin pomolta tylyt arviot: Tappiokierteen juurisyyt löytyvät pääosin talon sisältä

Rauman investoinnissa on tehty virheitä, jotka johtivat käyttöönoton viivästymiseen ja epäonnistumiseen, arvioi Hemmilä.

Uusi toimitusjohtaja Tero Hemmilä esitti HKScanin yhtiökokouksessa tylyt arviot lihakonsernin toiminnasta. Hemmilän mukaan juurisyyt siihen, että HKScan menetti johtavan markkina-asemansa, löytyvät pääosin talon sisältä.

Viisi vuotta sitten HKScan teki parempaa tulosta kuin kilpailijansa. Sen jälkeen konserni on tullut rajusti alas. Viime vuonna HKScan tuotti 51 miljoonaa euroa tappiota.

Tappiokierteen katkaisulla on kiire, sillä lihatalo alkaa olla korviaan myöten veloissa.

Tilanteen tukaluutta kuvaa Hemmilän aikataulu. Sen mukaan HKScan kääntyisi kohti kannattavaa kasvua vasta vuonna 2021.Yhtiön strategiaa hiotaan vielä kesällä. Linjausten pitäisi osua kohdilleen, jotta yhtiö pysyy pystyssä.

Uusi pomo luetteli strategian toteutuksessa tehtyjä vääriä painotuksia. Hemmilän mielestä HKScan on esimerkiksi korostanut liikaa premium-tuotteita, eikä lihabisneksen arvoketjua ole johdettu tehokkaasti. Liian raskaan ja kalliin organisaation roolit ja tulosvastuut ovat Hemmilän mukaan olleet epäselviä.

HKScanin johtoryhmän Hemmilä pani ensitöikseen uusiksi. Yhdeksästä jäsenestä viisi on tänä vuonna aloittaneita. Johtoon on muun muassa "lisätty lihaosaamista".

Rauman-tehtaan ongelmat nousivat kärkeen, kun Hemmilä listasi viime vuoden kohokohdat ja haasteet.

Rauman Lakarissa toimiva broileritehdas aiheutti suuren osan HKScanin tappioista viime vuonna.

Entä se kohokohta? Raumalla kertyvät tappiot sentään pienenivät vuoden loppua kohti.

Rauman investoinnissa on tehty virheitä, jotka johtivat käyttöönoton viivästymiseen ja epäonnistumiseen, arvioi Hemmilä.

Lakarin varaan HKScan laskee paljon, ja perustellusti. Kannattavan kasvun ajureiksi Hemmilä nimesi siipikarjan ja valmiit ateriat. Näissä tuoteryhmissä kulutus kasvaa vahvasti.

Kun Rauman-tehdas saadaan kunnolla toimimaan, siitä tulee HKScanin syömähammas.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut