Hoitajamitoitus huolettaa myös raumalaisia hoitajia

Esperin Kivitaskussa asukkaille ei pystytä järjestämään kuntouttavaa toimintaa. Valviraa tai kaupunkia tilanne ei ole entisen hoitajan mukaan kiinnostanut.

”Arki täynnä toimintaa, ystäviä ja asukkaiden toiveiden mukaista ohjelmaa”, näin kuvaa toimintaansa nettisivuillaan Raumalla toimiva kehitysvammaisille tarkoitettu Esperi hoitokoti Kivitasku.

Virallinen hoitajamitoitus on 0,65, mutta tällä hetkellä se ei täyty, toteaa yksikössä hoitajana toiminut Anne (nimi muutettu).

– Kivitaskusta on lähteny useita hoitajia pois. Tilalle ei ole kuitenkaan palkattu uusia ja työsuhteita on jopa määräaikaistettu.

Iltavuorossa voi olla vain yksi hoitaja

Kivitaskun hoitosopimuksissa on sitouduttu siihen, että henkilökunnasta 70 prosenttia on vakinaisia ja 30 prosenttia sijaisia. Nyt suhde on noin 50–50.

– Työ kehitysvammaisten parissa vaatii hoitajalta paljon erityisosaamista. Nyt osaajat ovat lähteneet pois ja tilalla käytetään tuntityöntekijöitä, jotka saattavat tehdä vain neljän tunnin vuoroja. Erityisen huolissani olen siitä, ettei yksiköstä löydy tällä hetkellä autismiosaamista.

Tilanne on johtanut siihen, että esimerkiksi iltavuorossa on ollut vain yksi hoitaja kolmen sijaan.

Työvuorolistoissa on usein myös virheitä. Ei ole ollut harvinaista, että vuorovaihtojen aikaan asukkaat ovat joutuneet olemaan tunnin verran keskenään.

Ruuan lämmityksestä pyykkäämiseen

Kivitaskussakin hoitajat siivoavat, pyykkäävät ja hoitavat ruokahuoltoa hoitotyön ohessa. Erityisesti ilta-aikaan muiden töiden määrä lisääntyy.

– On ihan selvää, ettei siinä jää aikaa minkäänlaisen viriketoiminnan järjestämiseen. Edes ulkoilemaan ei voi lähteä, Anne huokaa.

Hoitotyössäkin vähäinen hoitajaresurssi tulee vastaan päivittäin. Toisen hoitajan pestessä pyykkiä ja toisen vaihtaessa asukkaalle vaippaa, ovat muut asukkaat ilman valvontaa.

– Jouduimme tekemään kaikenlaisia vippaskonsteja. Laitoimme oviin muun muassa kuminauhoja ja erilaisia tuoliviritelmiä.

Jos asukas oli lähdössä ulos ulko-ovesta, tuolien räminä kertoi sen hoitajille.

Asukkaiden puhtaudesta on pidetty kiinni, eikä siitä tingitä.

– Siihen hoitajien aika meneekin. Mitään kuntouttavaa toimintaa ei ole aikaa tehdä.

Hoitajamitoitus ei kiinnosta Valviraa

Paljon puhuttuja haamuhoitajia löytyy myös Rauman yksiköstä.

Esperin ja Rauman kaupungin tekemässä sopimuksessa on määritelty, että esimerkiksi esimiehen hoitovelvoite on vain 50 prosenttia. Käytännössä esimiehen hoitovelvoite on nostettu 100 prosenttiin. Näin työlistoille saadaan yksi hoitaja, joka ei kuitenkaan tee hoitotyötä.

– Sitä tässä on ihmetelty, että miksi esimerkiksi kaupunki palvelun ostajana suostuu tähän, Anne pohtii.

Anne kertoo, että hoitajat ovat ottaneet asioiden johdosta yhteyttä Valviraan ja työsuojelupiirin, tuloksetta.

– Valviraa ei kiinnosta, jos potilasturvallisuus ei ole vaarantunut. Hoitajamitoituksen vajaus tai läheltä piti tilanteet eivät heille vielä riitä.

Tilanteen vakavuudesta on kerrottu myös Rauman sosiaalitoimelle, joka ei ole tarttunut puutteisiin hoitajien toivomalla tavalla.

– Kaupunki suorittaa ennalta sovitun valvontakäynnin kerran vuodessa. Siinä kaiken todetaan olevan hyvin ja homma jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Siinä ei ole mitään järkeä, Anne puuskahtaa.

Hoitajapako ihmetyttää omaista

Pian (nimi muutettu) läheinen on asunut Kivitaskussa vasta jonkun aikaa. Vaikka pääpiirteissään elo on sujunut ilman suurempia ongelmia, ovat muutamat asiat aiheuttaneet ihmetystä.

– Lyhyen ajan sisällä hoitokodista on lähtenyt ainakin kolme hoitajaa. Sitä olen ihmetellyt. Lisäksi läheisemme käytös on muuttunut. Kotilomilla hän on aina nälkäinen ja rauhaton. Tällaista käytöstä ei ollut hänen asuessaan edellisessä paikassa, Pia huomauttaa.

Julkisuudessa käyty keskustelu hoitokotien epäkohdista on saanut Pian pohtimaan muitakin vaihtoehtoja.

– Jos omaishoidontuki olisi parempi, voisimme ajatella kotihoitoa. Nyt se ei ole mahdollista. Toki, jos tilanne menee siellä ihan hurjaksi, otamme hänet tietysti kotiin.

Esperi Care vakinaistaa ja kokoaikaistaa tuntityön-tekijöitään

Viime viikkojen tapahtumat ovat saaneet Esperi Care Oy:n käynnistämään useita toimia, jotka liittyvät sekä henkilöstön hyvinvoinnin lisäämiseen, että laadunvalvonnan tehostamiseen omistamissaan yksiköissä. Yritys kertoo selvittäneensä kaikkien yksiköiden henkilöstötilanteen ja käynnistäneensä muun muassa henkilöstön lisärekrytoinnit, jos niihin on ilmennyt tarvetta.

– Olemme aloittaneet myös prosessin, jossa vakinaistamme ja kokoaikaistamme tuntityöntekijöitä, vahvistaa aluejohtaja Kimmo Karvonen.

Karvosen mukaan myös esimiesten työpanos on järjestetty siten, että vähintään puolet heidän työajastaan on kohdistettu nyt hallinto- ja johtamistehtäviin.

Kivitaskun henkilöstömitoitus on Karvosen mukaan toteutettu viranomaisen myöntämän luvan mukaisesti.

– Kodissa on riittävästi henkilöstöä ympäri vuorokauden ja ainoa työvuoro, jossa on yksi työntekijä, on yövuoro. Viimeisimmässä kaupungin tekemässä tarkastuskäynnissä Kivitaskun toiminnasta ei löytynyt merkittävää huomautettavaa ja toiminta oli luvan edellytysten mukaista, Karvonen kertoo.

Suurin osa Kivitaskun asukkaista käy päivä- tai työtoiminnassa. Asukkaille on laadittu hoito-, palvelu- ja kuntoutussuunnitelma ja henkilökunta tekee työtä kuntouttavalla työotteella.Item

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut