Hoitajapula kiristyy Raumalla – apuun on pyydetty niin opiskelijoita, irtisanottuja kuin eläkeläisiäkin

Kiirevastaanotto joutui maanantaina sulkemaan ovensa tuntia normaalia aikaisemmin hoitajavajauksen vuoksi.

Rauman terveyspalvelujen kiirevastaanotto joutui maanantaina sulkemaan ovensa poikkeuksellisesti jo tuntia normaalia aikaisemmin eli kello 21. Syyksi ilmoitettiin hoitajavajaus.Maanantain tilanne oli Rauman terveyspalvelujen johtavan ylilääkäri Hannu Nordqvistin mukaan yllättävä ja ennakoimaton.

- Tällaista ei ole tapahtunut sinä aikana kun olen ollut tässä virassa. Kyseinen tilanne tapahtui, kun hoitajia ei ollut saatu rekrytoitua.

Raumalla on kesän aikana ollut laajemminkin isoja haasteita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön saatavuuden suhteen. Lomakauden päättyminen ja koronaepidemian toivottava hiipuminen helpottanevat myös rekrytointiongelmia.

Hoitajapula ravistaa tällä hetkellä koko Suomea. Koronaepidemia on kurittanut terveydenhuollon palveluja kovalla kädellä. Hoitajia ei yksinkertaisesti ole saatavilla.

- Meillä on edelleen vuosilomat käynnissä. Lisäksi on paljon sairauslomia ja tietysti raskaita koronatoimia ylläpidettävinä. Sijaisia ei vain ole otettavissa riittävässä määrin. Yritämme kaikkemme, mutta maanantaina jouduttiin poikkeukselliseen ratkaisuun, sanoo ylihoitaja Marja Lehtimäki.

Jatkuva kuormittuneisuus näkyy

Koronatoimet ovat rasittaneet erityisesti Raumaa. Noin 60 prosenttia kaikista Satakunnan tartunnoista on osunut tänne. Puolitoista vuotta kestänyt hoitohenkilökunnan jatkuva kuormittuneisuus näkyy nyt.

Vuosi sitten valmiuslain voimassaoloaikana voitiin tilapäisesti poiketa hoito- ja palvelutakuista. Nyt jo runsaan vuoden ajan kaikki palvelut ovat olleet normaalisti toiminnassa ja hoito- ja palvelutakuut toiminnan kriteereinä.

- Sen lisäksi meillä on edelleen ylläpidettävänä pandemiapoliklinikka, koronapuhelin, näytteenottokaista, jäljitystehtävät ja koronarokotukset ja kohta käynnistyvät influenssarokotukset ja mahdollinen koronarokotuksen kolmas kierros, luettelee toimialajohtaja Satu Helin.

Työntekijöitä etsitään jatkuvasti

Raumalla on yritetty haalia töihin opiskelijoita, eläkeläisiä, irtisanottuja ja osa-aikaisia. Lisäksi toimistohenkilöstöä on valmennettu tekemään muun muassa rokotuskirjauksia.

Varahenkilöstön kautta on paikattu lisätarpeita ja poissaoloja, lomia on siirretty ja koulutuksista tingitty. On tehty vaan työtä, on vaihdettu vuoroja, tehty ylitöitä, siirrytty uusiin tehtäviin, opeteltu juuri omaksutun käytännön tilalle uusi ohjeiden muuttuessa jatkuvasti.

- Jossain vaiheessa joillakin tulee yksinkertaisesti mitta täyteen, myöntää Helin.

Kaikesta paineesta huolimatta Rauma on Helinin mukaan selvinnyt hyvin korona-ajasta. Terveyspalveluihin ei ole juuri jonoja.

- Olemme kokonaisuudessaan klaaranneet korona-ajan loistavasti, vaikka meillä on ollut poikkeuksellisen hankalia tapauksia selvitettävänä.

- Erityinen huoli kohdistuu kuitenkin perheisiin ja lapsiin, joista osalla voimavarat eivät ole riittäneet korona-ajan muutoksista selviytymiseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut