Hoitotakuun raja tiukkenee kahteen viikkoon: selvitimme tilanteen Satasoten alueella

Raumalla yli kaksi viikkoa odottaneiden osuus on suurempi kuin Satasotessa keskimäärin, mutta ei yhtä suuri kuin kauimpana tavoitteesta olevassa Pohjois-Satakunnassa.

| Päivitetty

Syyskuussa tiukkenevan hoitotakuun tavoite ei ole täyttynyt Satakunnan hyvinvointialueella (Satasote) tänä vuonna sen enempää yksittäisillä alueilla kuin keskimäärin koko hyvinvointialueellakaan. 

Perusterveydenhuollossa tulee syyskuusta lähtien päästä kiireettömälle hoitajan tai lääkärin vastaanotolle kahdessa viikossa. Vastaanotoksi käy myös etävastaanotto.

Satasotessa uusi tavoite olisi täyttynyt noin yhdeksässä käynnissä kymmenestä, mikä on parempi kuin valtakunnan keskiarvo.

Asiantuntijoilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten ja millaisessa aikataulussa tiukkeneva tavoite saavutetaan. Hyvinvointialueilla lähtökohdat ovat lisäksi hyvin erilaisia.

Perusterveydenhoidossa hoitoon päästävä kahdessa viikossa kuukausien sijasta – Johtajaylilääkäri: Epärealistista odottaa, että jonot saadaan heti kuntoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kerää hoitoonpääsystä tilastoa, josta käyvät ilmi hyvinvointialueiden lukujen lisäksi myös yksittäisten alueiden tilanteet. Länsi-Suomi kahlasi tilaston läpi ja laski, miten kaukana uusi hoitotakuu Satasoten sisällä on.

Tarkastelimme kuluvan vuoden tammi-heinäkuun lukemia. Niiden mukaan Satasotessa keskimäärin joka kymmenes  asiakas joutui odottamaan vastannottoa yli kaksi viikkoa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen.

Uusi hoitotakuutavoite on kauimpana Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymässä (Posa), jossa yli kaksi viikkoa odottaneiden osuus oli 17 prosenttia. 

Lähimpänä tavoite on puolestaan Huittisissa, jossa osuus oli vain pari prosenttia. Toiseksi lähimpänä on Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kessote) noin kuudella prosentilla. Kessoteen kuuluu muun muassa Eurajoki.

Rauma sijoittuu tälle välille. Yli kaksi viikkoa odottaneiden osuus oli vajaat 14 prosenttia, joten Raumalla tavoite on selvästi kauempana kuin Satatotessa keskimäärin. 

Pori-Rauma -vertailussa Rauma sijoittuu uuden hoitotakuun tavoitetta mitattaessa edelle. Vaikka Raumalla pääseekin vastaanotolle alle kahdessa viikossa todennäköisemmin kuin Porissa, niin jälkimmäisessä viikon aikana vastaanotolle päässeiden osuus on roimasti suurempi.

Lukuja voi tarkastella oheisesta taulukosta. Tarkat tiedot löytyvät THL:n Avohilmo-palvelusta.

Muokattu klo 12.53: Korjattu Satasoten keskiarvotilanteen vertailu maan keskiarvoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut