Höyryvoimakattilassa Raumalla romahtaneet telineet kasannut yritys ja sen kaksi työntekijää tuomittiin työturvallisuusrikoksesta sakkoihin – firmalle 35 000 euron yhteisösakko

Tapaturman jälkeen yritys paransi toimintatapojaan, mikä pienensi yhteisösakon määrää. Kattilan pohjalle pudonneen miehen vaatimukset oikeus hylkäsi.

Kaksi euralaisen yrityksen työntekijää syyllistyi työturvallisuusrikokseen, koska he rikkoivat työturvallisuusmääräyksiä pystytettyään liian heiveröisen telineen Rauman Biovoiman vuosihuoltoa varten toukokuussa 2019. Näin katsoi tuomiossaan Satakunnan käräjäoikeus. Kerroimme syytteestä jo syytevaiheessa: Syyte: Telineet romahtivat raumalaisen voimalaitoksen kattilassa, ja mies tippui niiden mukana useita metrejä

Höyryvoimakattilan sisäpuolelle pystytetty teline romahti iltavuoron aikaan, jolloin yksi työntekijä tippui useita metrejä kattilan pohjalle ja jäi sinne puoleksitoista tunniksi jumiin.

Hän loukkasi onnettomuudessa selkäänsä ja kertoi oikeudessa siitä jääneen hänelle myös elinikäiset traumat. Hän ei ole sittemmin työskennellyt telineillä.

Kumpikin kiisti syyllisyytensä

Oikeus katsoi tuomiossaan kahden euralaisyrityksessä työskennelleen miehen, syyllistyneen siihen työturvallisuusrikokseen, josta syyttäjä heille vaati rangaistusta. Heistä toinen oli telinepäällikkö ja toinen työnjohtaja.

Miehet itse kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Telinepäällikkö vetosi kirjallisessa vastauksessaan siihen, että kuormaa oli tullut telineille enemmän kuin hän oli olettanut.

Työnjohtaja taas totesi, että hänen vastuullaan oli henkilöstöjohtaminen eikä hän liittynyt telineiden suunnittelemiseen mitenkään. Hän oli kuitenkin vastannut siitä, että kokoaminen oli tehty turvallisesti ja telinepäällikön ohjeiden mukaan.

Todistajilla selvä sanoma

Oikeudessa kuultiin todistajina muun muassa työsuojelutarkastajaa sekä telineturvallisuuteen erikoistuneen yrityksen edustajaa. Tarkastajan mukaan tapahtuneen syynä olivat liian heikot telinerakenteet.

Telineturvallisuusyrityksen edustaja sanoi, että telineessä oli ollut selviä puutteita, sillä niissä puuttuivat muun muassa vinotuet kokonaan. Teline oli miehen mukaan liian heikko kestämään edes omaa painoaan.

Oikeus katsoi, että telinepäällikkö oli suunnittelijana vastuussa siitä, että teline on riittävän luja ja jäykkä. Myös rakenne- ja käyttösuunnitelmat olivat jääneet tekemättä.

Työnjohtajan taas olisi oikeuden mukaan pitänyt ymmärtää, että telineet olisi tullut koota käyttö- ja rakennesuunnitelmien mukaan. Sen sijaan ne oli rakennettu "kokemusperäisesti ja aistinvaraisesti", kuten työsuojelutarkastaja oikeudessa totesi.

Tapojen parantaminen lievensi yhteisösakkoa

Telinepäällikölle oikeus määräsi 25 päiväsakon rangaistuksen, mistä koitui hänelle maksettavaa 4775 euroa. Työnjohtaja taas sai 20 päiväsakon rangaistuksen, mikä teki hänen tuloillaan 880 euroa.

Lisäksi syyttäjä vaati jutussa yritykselle 50 000 euron yhteisösakkoa. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että euralaisyritys oli tapaturman jälkeen korjannut toimintatapojaan. Se vaikutti yhteisösakon määrään alentavasti, ja oikeus päätyi pitämään 35 000 euron yhteisösakkoa sopivana.

Entä kattilan pohjalle pudonnut mies?

Hän vaati 6000 euron korvausta henkisestä kärsimyksestä sekä korvausta ansiotulojen menetyksestä. Kärsimyskorvausvaatimusta oikeus piti lakiin perustumattomana.

Tulonmenetyksestä mies ei esittänyt minkäänlaista selvitystä, joten se oli näyttämätön.

Niinpä oikeus hylkäsi molemmat vaatimukset.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut