HS: Arevan ydinreaktorissa murtumavaara

Säteilyturvakeskus Stuk haluaa Teollisuuden Voimalta (TVO) selvityksen Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevan ydinvoimalan kolmosyksikön reaktoripainesäiliön kestävyydestä, kertoo Helsingin Sanomat.

Samanlaisesta Arevan ydinreaktorista on löytynyt vakavia vikoja Ranskan Flamanvillessä, johon ydinvoimalatoimittaja rakentaa uutta voimalaa.

Ranskan ydinturvallisuudesta vastaava ANS on löytänyt Arevan reaktorin painesäiliön pohjasta ja kannesta poikkeamia, jotka voivat vaikuttaa teräksen kestävyyteen ja siten ydinturvallisuuteen.

Olkiluotoon rakennetaan parhaillaan samanlaista, uuden sukupolven EPR-painevesireaktoria. Tämän vuoksi Säteilyturvakeskus on huolestunut myös Olkiluodon kolmosreaktorin rakenteista.

Stukin apulaisjohtaja Tapani Virolainen pitää kuitnekin epätodennäköisenä, että Olkiluoto kolmosen reaktorissa olisi samanlaisia vikoja kuin Ranskassa todetut. Eroina ovat reaktoripainesäiliön valmistaja ja valmistusmenetelmä. Olkiluodon paineastia on tehty Japanissa, kun vialliset säiliöt on valmistettu Ranskassa.

Stuk haluaa kuitenkin TVO:lta tarkan selvityksen Olkiluodon tilanteesta tämän asian osalta.