Hukkalämpö ohjataan taivaan sijasta putkeen – Raumalla kahteen kohteeseen uutta CHC-tekniikkaa

Saneerattava Rauman Pohjolatalo kierrättää jäähdytyksen hukkalämmön kaukolämpöverkkoon.

Rauman Energian rakennuttamispäällikkö Eetu Järvenpää astelee rappuset alas harmaan kuution viereen.Parhaillaan saneerattavan Rauman Pohjolatalon teknisen tilan alakertaa hallitseva kuutio on Raumalla ennennäkemätöntä tekniikkaa.Käynnistyessään kuutio jäähdyttää taloa, mutta auttaa osaltaan myös koko kaupungin lämmittämisessä.Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartanon mukaan kyse on CHC-tekniikasta .

– Kyse on kiinteistökohtaisesta lämpöpumppujäähdytyksestä, jossa tuotetaan kylmää ja samaan aikaan syntyvä hukkalämpö pystytään hyödyntämään kaukolämpöön, Kartano sanoo.

Kaksi kohdetta kohta valmistumassa

Kartanon mukaan CHC-tekniikka on verrattain uutta Suomessa, mutta siitä on saatu muissa kaupungeissa jo hyviä kokemuksia.

– Halusimme lähteä tarjoamaan tällaista palvelua myös meidän asiakkaille. Raumalle on valmistumassa Pohjolatalon lisäksi toinenkin kohde, Kartano kertoo.

CHC kirjainyhdistelmä tulee sanoista combined heating and cooling, eli laite yhdistää lämmityksen ja jäähdytyksen.

Pumpun kylmäpuoli kytketään kiinteistön jäähdytysverkostoon ja lämpöpumpun lauhdelämpö puolestaan kaukolämpöverkkoon.

– Kiinteistö liittyy normaalisti kaukolämpöön, jolloin myös lauhdelämpö voidaan ohjata takaisin verkostoon.

Ensimmäinen kohde jo tänä kesänä käyntiin

Merkittävin näkyvä hyöty CHC-tekniikasta näkyy kiinteistön ulkopuolella.

Taloon ei tarvitse asentaa ulkopuolelle suuria puhallinlauhduttimia. Hukkalämpö otetaan talteen, eikä lämpöä enää päästetä taivaalle.

– Energiatehokkuus on tässä yksi kantava näkökulma. Pystymme luonnollisesti hyödyntämään osan kaukolämpökuormasta tällaisista kohteista saatavalla energialla, Kartano huomauttaa.

Miten suuri hukkalämpömäärä kerrostalon jäähdytyksestä irtoaa?

– Vielä laskelmat ovat vain lukuja paperilla, kun koneet eivät ole minuuttiakaan käyneet. Laskelmien mukaan tarvitsemme kymmeniä tällaisia kohteita, että voidaan kesänaikainen kaukolämpökuorma saada tuottamaan. Määrä ei ole hirveän suuri. Pienistä puroista se tuotanto syntyy. Toki se on myös riippuvainen siitä, millainen ulkolämpötila on.

– Ensi kesänä olemme varmasti viisaampia siitä, millaiset tuotantomäärät ovat. Toivottavasti saamme kuitenkin jo tänä kesänä ensimmäisen kohteen käyntiin.

Kaukokylmä ei ole Raumalla realismia

Muutamissa suomalaiskaupungeissa kaukolämpöyhtiöt tarjoavat kaukokylmäpalvelua, jossa keskitetysti tuotettua viileää vettä jaellaan putkistojen kautta kiinteistöihin, joissa sitä käytetään ilmastoinnin jäähdytykseen.

Raumalla kaukojäähdytysmahdollisuudesta on tehty selvitys, mutta Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartanon mukaan suunnitelmat ovat tällä hetkellä jäissä.

– Kaukokylmäverkon rakentaminen suhteessa kuljetettuun jäähdytysenergian määrään on Raumalla todettu kannattamattomaksi. Jäähdytystä kaipaavat isommat kiinteistöt ovat niin hajallaan, joten maan alle pitäisi rakentaa aika paljon verkkoa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut