"Hullu aika" kahvitella innosti aamutuimaan myös ostoksille – joulukauppa käynnistyi raumalaisten omalla versiolla Black Fridaysta

Pikimust Perjanda -kampanja sai Veera Ahlbomin ja Kanerva Kuisman pystökaffelle kukonlaulun aikaan. Aija Valo tiesi, mitä halusi ostaa aamuseitsemältä.

Täysikuu hohtaa pilviverhon takaa perjantaiaamuna seitsemältä. Rauman torilla on tavanomaista enemmän kahvittelijoita liikkeellä.

Pystökaffetta sai hörppiä maksutta tunnin ajan ostosten lomassa.

Kahvia ja joulupipareita nauttivat myös Veera Ahlbom ja Kanerva Kuisma. Ystävykset kehuivat Rakastunut Raumaan -yhteisön tempausta hienoksi ja hyvää tekeväksi keskellä kaamosta.

– Kaupat ja kahvilat ovat auki ja kaikkialla on mustia ilmapalloja, Ahlbom ihasteli.

– Kun on mahdollisuus, niin pitihän sitä tulla ihan hulluun aikaan kahvilla pimeässä, totesi Kuisma.

Kanerva Kuisma suuntasi pystökaffelta ostoksille tasaraitapaita mielessään. Veera Ahlbomin sen sijaan piti ehtiä töihin.

Kivijalkakauppa vetää puoleensa

Sport-Asussa Reijo Vene on ehtinyt jo tehdä kolmet kaupat hieman aamuseitsemän jälkeen. Ovi käy jälleen, ja Aija Valo suuntaa lenkkarihyllylle.

Tarjouskengät kiinnostavat.

– Tässä olisi kolme eri väriä, mikä kiinnostaisi, Vene kyselee.

Valinta osuu vaaleansiniseen, mutta koko on liian suuri. Valo päätyy lopulta valkoisiin lenkkareihin.

Työmatkalla ostoksille tulleelle Valolle asioiminen kivijalkakaupassa on ehdoton juttu.

– Saa sovittaa ja pääsee tapaamaan ihmisiä, hän perustelee.

Raumalla vain yksi päivä

Raumalla Yhdysvalloissa tuttua Black Friday -ostostapahtumaa vietetään nimellä Pikimusta Perjanda. Raumalla tapahtuma kestää alkuperäisen mukaisesti vain päivän.

Monin paikoin Suomessa ja maailmalla kampanja kestää useita päiviä, jopa viikon. Sekä kauppias Reijo Veneen että asiakas Aija Valon mielestä pidennetty kesto on turha.

– Onhan viikko ihan hassu, yksi päivä on paljon parempi, Valo pohti.

Yhdysvalloissa joulusesongin käynnistävää Black Friday -shoppailupäivää vietetään aina kiitospäivän jälkeisenä päivänä eli tänä vuonna 26. marraskuuta.

Pikimust Perjanda -tapahtumaa vietettiin Raumalla eilen kuudetta kertaa. Mukana olevista Rakastunut Raumaan -yhteisön yrityksistä valtaosa avasi ovet aamulla seitsemältä ja sulki ne iltayhdeksältä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut