Hunajan kulutus jatkaa kasvuaan

Kotimainen hunaja ei riitä kattamaan suurta kysyntää. Kuva: Juha Sinisalo

Suomalaiset söivät viime vuonna hunajaa noin 700 grammaa henkeä kohti. Suomalaisten hunajan kulutus on parissa vuodessa noussut noin 20 prosenttia, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry kertoo.

Viime vuonna Suomessa käytettiin hunajaa 3,8 miljoonaa kiloa, josta kotimaisen hunajan osuus oli noin 55 prosenttia.

Vuonna 2014 suomalaiset söivät hunajaa alle 600 grammaa, kun vuonna 2015 hypättiin noin 640 grammaan ja nyt on noustu 700 grammaan.

SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen näkee kulutuksen kasvulle monta syytä.

- Hunaja ja mehiläishoito on saanut paljon positiivista näkyvyyttä julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Hunaja sopii moniin nykyisiin ruokatrendeihin, kuten luonnollisuuteen, hyvään makuun, lähiruokaan ja terveellisyyteen.

- Moni käyttää hunajaa esimerkiksi suosittujen smoothieiden makeuttajana tai ruokien monipuolisena maustajana. Lisäksi hunaja pääsi Käypä hoito -ohjeeseen suositeltavaksi lasten yskän hoitomuodoksi.

Kotimaisen hunajan sato on viime vuosina jäänyt tavanomaista heikommaksi, mikä selittää hunajan tuonnin suurta määrää.

Parasta ennen -päiväys on hunajan pakkaamishetkestä kahden vuoden päähän. Hunaja ei kuitenkaan koskaan varsinaisesti pilaannu, joten hunajaa voi liiton mukaan käyttää vielä vuosia Parasta ennen -päiväyksen umpeutumisen jälkeen.