Hunajapula ei näyLänsi-Suomessa

Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan hunajasato on jäänyt tänä vuonna monin paikoin odotettua pienemmäksi, erityisesti maan keski-, itä- ja pohjoisosissa. Ensi keväänä arvioidaankin hunajasta olevan jopa pulaa.

Syynä on verrattain lyhyt kevät, sillä esimerkiksi Lapissa talvi taittui kesäksi hyvin nopeasti. Näin ollen kukat kukkivat pari viikkoa tavallista aikaisemmin, eikä pesiin ollut ehtinyt kehittyä riittävästi mehiläisiä keräämään mettä.

Eteläisessä ja läntisessä Suomessa tilanne ei kuitenkaan ole niin paha. Eurajokelainen mehiläishoitaja Marja Koskenkorvan mukaan tänä vuonna sato on jopa keskinkertaista suurempi.

– Vielä keväällä näytti siltä, että nyt voidaan saada jopa huippusato, mutta aikaisen kesän vuoksi niin ei käynytkään. Mehiläiset ovat kuitenkin ahkeroineet kesä-heinäkuun vaihteessa ja tässä ajassa onkin kerätty oikeastaan kaikki mahdollinen mesi. Heinäkuussa alkoikin kuivuus vaivata.

Lappi-Hunajalla tilanne puolestaan on toinen, sille yritys saa osan sadostaan juuri Itä-Suomen alueelta ja Lapista.

– Tietyistä hunajalaaduista tulee kova pula, esimerkiksi suosittu korpihunaja voi loppua jopa jo tänä syksynä, sillä sen saatavuus on todella minimissään. Tilannetta ei helpota, että tämä on jo toinen niukempisatoinen vuosi putkeen, edellisenä kesänä ongelmana olivat kovat sateet, Pasi Korpela kertoo.