Huolestuttavia lukuja: Liikennekuolemat lisääntyivät

Suomessa on nähtävissä sama kehitys kuin muualla Euroopassa, jossa pitkään jatkunut hyvä liikenneturvallisuuskehitys on pysähtynyt paikalleen. Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Liikenneturvan alustavan arvion mukaan tieliikenneonnettomuuksissa on kuluvana vuonna menehtynyt saman verran ihmisiä marraskuun yhdeksänteen päivään mennessä kuin viime vuonna yhteensä. Viime vuonna tieliikenneonnettomuuksissa kuoli 224 ihmistä.

Liikenneturvallisuudessa on pitkään menty parempaan suuntaan, kun asiaa tarkastellaan liikennekuolemissa. Etenkin viime vuosi oli myönteinen.

Nyt Suomessa on nähtävissä sama kehitys kuin muualla Euroopassa, jossa pitkään jatkunut hyvä liikenneturvallisuuskehitys on pysähtynyt paikalleen.

– Tämän vuoden kehitys osoittaa tilanteen huonontuneen. Pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei satunnaisen vaihtelun vuoksi luvuista voi tehdä. Liikenneturvallisuuden paraneminen tapahtuu hitaasti, ja sen eteen tehtävään työhön on satsattava, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen toteaa.

Ennakkotietojen mukaan kuluvana vuonna heikennystä on tapahtunut eritoten henkilöautossa matkustaneiden turvallisuustilanteessa, sillä henkilöautoissa kuolleiden määrä on palannut parin vuoden takaiselle tasolle.

Jalankulkijoina tai pyöräilijöinä kuolleiden määrässä ei ole viime vuoteen verrattuna merkittäviä eroja.
Suomen, ja koko Euroopan, tavoitteena on puolittaa liikennekuolemien määrä vuoden 2010 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Suomessa puolittamistavoite tarkoittaa sitä, että vuonna 2020 olisi enintään 136 liikennekuolemaa.