Huoli ympäristöstä siirtyi taiteeseen Vuojoen kartanolla

Nykytaiteen Maailmassa-näyttely kommentoi erityisesti muovia.

Taiteilija Tapio Haapalan massiivinen maalipensseli Vuojoen kartanon sisäpihalla on muistutus siitä miten ihminen pyrkii manipuloimaan ympäristöään. Suuren siveltimen alla sorapihalla on kaistale siirtonurmikkoa.

– Ihminen saa ruohon kasvamaan kivenkin päällä, taiteilija toteaa.

Kolme vuotta sitten ruotsalaiseen Open Art -festivaalin valmistunut W-teos (Water) on myös materiaaleiltaan kannanotto: pensseli on tehty muovisesta kasteluletkusta.

– Ilmaston muuttuessa esille nousevat isot veteen liittyvät kysymykset. Miten vesivarannot riittävät, kun kuivuvat alueet vaativat keinokastelua?

Vuojoen kartanon galleriassa, päälinnan alakerrassa ja ulkona puistossa avautunut valtakunnallinen Maailmassa nykytaiteen näyttely on luonteva jatkumo kuvataiteilija Mollu Heinon Vuojoelle aiemmin kuratoimille Ympäristökoru-näyttelyille.

Kuvataide tarjoaa Heinon mukaan ympäristö- ja luontoteemaan hyvän keskusteluareenan ja tuo esille erilaisia näkökulmia. Taiteilijoiden teoksissa on nähtävissä jopa ympäristöahdistusta.

Tänä vuonna ympäristö- ja luontoaiheisessa näyttelyssä nousee esille erityisesti polttava puheenaihe: muovi, joka koskettaa myös paikallisesti.

Maailmassa-näyttely on esillä Vuojoen kartanossa 17.8. saakka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut