Huomenna vietetään pyhäinpäivää - Kynttilän voi sytyttää myös somessa

Kynttilät valaisevat hautausmaat pyhäinpäivänä. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen

Huomenna hautausmaat valaisevan pyhäinpäivän perinne on muistaa edesmenneitä läheisiä viemällä haudalle kynttilä.

Kynttilänvalossa voi hiljentyä myös netin kautta. Pyhäinpäivälle on avattu omat verkkosivut osoitteeseen www.pyhäinpäivä.fi. Sivuilla on tietoa pyhäinpäivän perinteestä, materiaalia surun käsittelyyn aikuiselle ja lapselle sekä hartaudellista materiaalia.

Pyhäinpäivän iltana kello 17─21 pyhäinpäivän verkkosivujen kautta voi seurata videostriimausta Helsingin Hietaniemen hautausmaan muualle haudattujen muistomerkiltä, jonne ihmiset käyvät sytyttämässä kynttilöitä.

Verkkosivuilla sekä kirkon sosiaalisen median kanavilla videon välityksellä kynttilän edesmenneille läheisilleen sytyttävät ministeri Elisabeth Rehn, muusikko Petri Laaksonen sekä tubettaja Tume.

He kannustavat ihmisiä mukaan sytyttämään sosiaalisessa mediassa kynttilän läheisen muistoksi ja jakamaan muiston tunnuksella #pyhäinpäivä tai #sytytänkynttilän.

Tänä vuonna seurakuntien valtakunnallisen pyhäinpäivän kynttilätempauksen tarkoituksena on kannustaa vapaaehtoisia eri puolilla Suomea sytyttämään kynttilä haudalle, jolla ei pala yhtään kynttilää.

Kynttilänsytytystapahtumaan osallistutaan muun muassa Vantaan Pyhän Laurin kirkon ja Ruskeasannan hautausmailla, Porvoon Näsinmäen hautausmaalla, Uudenkaupungin, Haminan ja Lieksan hautausmailla.

Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivänä jumalanpalveluksia, joissa luetaan vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilä heidän muistoksi.