Huumaava päivä ja vielä kirkonkellotkin! Paula ja Kalle Huhtala haluavat juhlistaa Lukon kultamitalia kaikin tavoin

Pyhän Ristin kirkon kellojen soittoa tuli paikan päälle kuuntelemaan liki sata raumalaista.

| Päivitetty

Kalle ja Paula Huhtala asuvat aivan kirkon naapurissa, mutta halusivat tulla paikan päälle kuuntelemaan kelloja. Taustalla ilossa mukana olivat seurakunnan Lukko-fanit Pia Erake (vas.), Jukka Purhonen ja Milla Voudinlehto. Kuva: Juha Sjnisalo

Paula ja Kalle Huhtala asettautuivat hyvissä ajoin Pyhän Ristin kirkon kiviaidan kupeeseen. Eri puolille kirkkopihaa oli kokoontunut arviolta sata kiinnostunutta.

Tasan kello 12 kirkonkellot soivat, ja soiton päätteeksi yleisö taputti käsiään ja joku huusi ”hyvä Lukko!”.

– Kyllä kelloja meidän mielestämme voi soittaa, vaikka kaikille se ei ehkä käy. Onhan se ihan hienon kunnianosoitus seurakunnalta, Kalle Huhtala tuumasi.

Pariskunta on heittäytynyt täysillä kiekkojuhlaan. He seurasivat ottelua ja sen jälkeistä hulinaa yöhön asti. Huhtalat olivat myös Äijänsuolla, kun Lukon pelaajat saapuivat bussilla kotiin.

– Huumaava päivä, Paula Huhtala luonnehti.– Olemme asuneet 42 vuotta Raumalla ja niin kauan odottaneet SM-kultaa. Antaa juhlien jatkua vaan!

Pyhän Ristin kirkon luokse oli kokoontunut arviolta sata ihmistä kuuntelemaan kirkonkelloja. Kellot soittivat juhlasoittoa, joka soi, kun hääpari tulee kirkosta ulos vihkimisen jälkeen. Kuva: Juha Sinisalo

Ilossa ja surussa

Idea kirkonkellojen soittamisesta Rauman Lukon suomenmestaruuden kunniaksi tuli työntekijöiltä, kertoo vs. kirkkoherra Hannu Tomperi.

Johtoryhmä pohti ideaa ja näytti sille vihreää valoa.– Ajattelimme, että olisihan se hienoa yhteisöllisyyttä osallistua kaupunkilaisten iloon ja juhlaan.

Tomperin mukaan tällaisten eleiden merkitys on suuri.– On tärkeää, että kirkko ja seurakunta ovat läsnä niin iloisissa tapahtumissa kuin myös sellaisissa, jotka eivät ole kauhean iloisia.

Pääosin hyvää palautetta

Rauman seurakunnassa ei ole varmaa tietoa, onko ennen soitettu kirkonkelloja jonkin muun kuin kirkollisen tapahtuman kunniaksi.

Kirkkoherra muistuttaa, että kirkonkelloilla on historian aikana ollut hyvinkin merkittävä rooli merkkikelloina.

Seurakuntalaiset ja kaupunkilaiset ottivat Lukolle suunnattujen kirkonkellojen soiton pääosin myönteisesti vastaan.

– Moni on pitänyt hyvänä sitä, että seurakunta elää mukana hetkessä, Hannu Tomperi huomauttaa.

”Valtava asia”

Vaikka vs. kirkkoherra Hannu Tomperi on jo lapsena kasvanut Ässien kannattajaksi, ei se hänen mukaansa vie pois sitä iloa, jota hän aidosti kokee Lukon mestaruudesta.

– Onhan se valtava asia, kun mestaruus tulee pienelle ja perinteiselle jääkiekkopaikkakunnalle.

Lukko-juhlintaa Tomperi seurasi tiistai-iltana verkon välityksellä. Vaikka tunnelma oli katossa, oli myös ”hiki otsalla”.– Vaikka koronan takia pitäisi olla huolissaan, oli ilo kuitenkin päällimmäisenä.

Pyhän Ristin kirkon kirkonkellojen soitto on nähtävissä Rauman seurakunnan Facebook-sivulla.

Kirkonkelloja on soitettu muuallakin

Kirkonkellot ovat soineet urheilumenestyksen takia muuallakin Suomessa.

Esimerkiksi Helsingissä soitettiin kirkonkelloja monessa seurakunnassa, kun Leijonat saapui maailmanmestareina jääkiekon MM-kisoista vuonna 2019. Haagan seurakunnassa kelloja soitettiin jo voiton jälkeisenä yönä.

Salossa kirkonkellot soivat, kun Salon Vilpas voitti ensimmäisen kerran koripallon SM-kultaa huhtikuussa 2021.

Urheilun lisäksi kirkonkelloja on soitettu yhteiskunnallisista syistä. Helsingissä Kallion seurakunnassa aloitettiin ns. Aleppon kellojen soittaminen vuonna 2016. Kallion esimerkistä kelloja on soitettu Aleppon pommitusten uhreille ulkomailla asti. Lopulta yli 800 kirkon kellot ympäri maailmaa soittivat Aleppon kelloja.

Lähde: Kirkon viestintä

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut