Huumausaineita kulkeutuu entistä suurempia määriä myös Satakuntaan – raumalaiskaksikko salakuljetti huumeita leluissa

Tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja Tatu Suvikas, 37, myöntää, että noin 15 vuoden työura huumausaineiden ja salakuljetusten parissa ovat tuoneet mukanaan jonkin asteista kyynisyyttä.

| Päivitetty

Huumausaineet kulkeutuvat Suomeen sekä henkilö- että rahtiliikenteen mukana. Rauman satamassa valvontaa suorittaa Tullin Satakunnan liikkuva ryhmä.

Tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja Tatu Suvikas, 37, myöntää, että noin 15 vuoden työura huumausaineiden ja salakuljetusten parissa ovat tuoneet mukanaan jonkin asteista kyynisyyttä. Salakuljetusta tekevien kansainvälisten järjestäytyneiden rikollisorganisaatioiden ja yksityisten ihmisten kekseliäisyyskään ei miestä enää osaa yllättää.

– Aina ihmiset yrittävät jotain uutta keinoa, mutta kyllä he pääsääntöisesti käyttävät meille jo tuttuja keinoja ja tapoja.

Raumalta kotoisin oleva Suvikas toimii salakuljetusryhmän tutkinnanjohtajana Tullin tutkinnassa Turussa. Hän vastaa Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan alueen salakuljetusrikoksia. Suvikas omaa pitkän työkokemuksen huumausainerikostutkinnasta niin Poliisin kuin Tullinkin puolelta.

– Tulli on esitutkintaviranomainen siinä missä poliisikin. Sovellamme ja käytämme pääosin samoja lakeja.

Tullin rikostutkinta on jakautunut 8 eri tutkintayksikköön ympäri Suomen. Tutkintayksiköt suorittavat esitutkintaa rikosten paljastamisesta aina syyteharkintaan asti.

Salakuljetusrikosten lisäksi Tullin tutkinta tutkii myös talousrikoksia, kuten vero- ja säännöstelyrikoksia. Huume-, lääke- ja doping-aineet ovat Tullin tutkinnan suurin työllistäjä.

– Tupakka, alkoholi työllistävät tasaisesti, nuuskajutut ovat sen sijaan laskussa.

Huumausaineita salakuljetetaan Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen usein Ruotsin kautta. Sen lisäksi niitä tulee tänne myös muun muassa Baltian maista, Hollannista, Belgiasta, Saksasta ja Espanjasta. Doping- ja lääkeaineet tulevat puolestaan usein kauempaa esimerkiksi Aasiasta.

– Teemme päivittäin kansainvälistä yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa.

Tullin haaviin jäi huhtikuussa Ruotsista Naantaliin saapunut ajoneuvoyhdistelmä, jonka lastina oli 20 kiloa amfetamiinia. Huumeet oli piilotettu rekan hytin päällä olevan tuulenohjaimen sisään.

Tahattomat rikokset lisääntyneet

Huumausaineita tuodaan Suomeen sekä henkilö- että rahtiliikenteen mukana esimerkiksi ajoneuvoihin rakennetuissa kätköissä. Lisäksi kiellettyjä aineita tuodaan maahan perinteisesti matkatavaroiden joukossa tai kehon sisällä.

Myös Postin kautta maahan tulee nykyään monenlaista tavaraa.

– Ihminen, joka tietoisesti tilaa postin välityksellä jotain laitonta, on usein valmis ottamaan kiinnijäämisen riskin, kertoo Suvikas.

Tullin tutkinta kohtaa usein myös rikoksia, jotka johtuvat tilaajien huolimattomuudesta tai tietämättömyydestä. Internetistä tilaamisen helppouden vuoksi, voi joidenkin tuotteiden kanssa juuttua Tullin hampaisiin.

Esimerkiksi miehet saattavat tilata potenssilääkkeitä ja lisäravinteita ulkomailta. Aina tilaajat eivät kuitenkaan tiedosta, että lääkkeet saattavat usein sisältää lääkeaineita, joita ei saa laillisesi tuoda Suomeen. Tuotteet eivät myöskään välttämättä vastaa netissä luvattua.

– Esimerkiksi Aasian suunnalta tilaaminen on usein riski. Lisäravinteet, vitamiinit tai lääkeaineet voivat sisältää melkein mitä vaan rotanmyrkystä betoniin. Mitään suuhun laitettavaa, en lähtisi ulkomailta tilaamaan, pohtii Suvikas.

Tulli käyttää työssään apuna paljon huumekoiria. Koirien avulla laittomat paketit löytyvät esimerkiksi tavaraterminaaleista nopeasti.

– Huumekoirat ovat meille tärkeitä työkaluja niin valvonnassa kuin esimerkiksi kotietsinnöissäkin. Koiria on käytössä useita ja ne helpottavat työtämme merkittävästi.

Alankomaista tullut huumelasti oli piilotettu lasten leluun.

Huumausaineiden määrät nousseet suuriksi

Huumausaineiden myynti, välittäminen ja tilaaminen ovat siirtyneet pitkälti nettiin ja erityisesti Tor-verkkoon. Toisin kuin moni luulee, Tor-verkko ei mahdollista anonyymia kaupankäyntiä ja maksuliikennettä. Ostoksia tehdään virtuaalivaluutoilla mutta edelleen isojakin kauppoja tehdään perinteisellä käteisellä.

Suomeen tulevien huumausaineiden määrät ovat kasvaneet viime aikoina todella suuriksi. Kyseessä on valtakunnallinen trendi, josta Suvikas on huolissaan.

– Se tarkoittaa sitä, että koska Suomi on usein päätepistemaa, päätyvät huumausaineet käyttäjille. Tänne tulevat lastit ovat myös rahallisesti todella arvokkaita.

– Huolestuttavaa on myös se, että yhä useammin rikoksesta epäiltyjen halusta takavarikoidaan ampuma-aseita, Suvikas sanoo.

Tulli takavarikoi kahdesta postilähetyksestä suuren määrän amfetamiinia maaliskuussa 2023. Toiselta raumalaisepäillyltä takavarikoitiin myös ampuma-ase.

Tullin vuosi numeroina

Vuonna 2022 tulli kantoi veroja ja maksuja yhteensä 393 miljoonaa euroa.

Tavaraviennin kokonaisarvo oli 81,7 miljardia.

Tullilaboratorio teki yli 30 000 tutkimusta.

Tullirikoksia paljastettiin 6 482.

Tullissa työskenteli 2 039 henkeä.

Tullilla on myös noin 50 koiraa. Suurin osa tullin koirista on rodultaan labradorinnoutajia.

Lähde: www.tulli.fi

Amfetamiinia löytyi rekasta ja lasten leluista

Tulli on tehnyt tänä vuonna Turun seudulla jo kaksi merkittävää huumausainetakavarikkoa.

Turun Sanomat kertoi viime viikolla (14.9.), että Tullin haaviin jäi huhtikuussa Ruotsista Naantaliin saapunut ajoneuvoyhdistelmä, jonka lastina oli 20 kiloa amfetamiinia.

Lasti oli piilotettu rekan hyvin katolla olevan tuulenohjaimen sisälle.

Tullin arvion mukaan huumelastin arvo oli lähes 600 000 euroa.

Ajoneuvon kuljettaja on ollut vangittuna huhtikuusta asti. Syyttäjä vaatii hänelle noin kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Maaliskuussa Tulli takavarikoi puolestaan kahdesta Alankomaista tulleesta postilähetyksestä puoli kiloa amfetamiinia Turussa. Huumausaineet oli piilotettu muun muassa lasten lelujen sisälle.

Epäillyt ovat raumalaisia, jotka olivat myyneet huumausaineita Tor-verkossa ainakin viime vuoden ajan. Huumeet oli levitetty pääasiassa Satakunnan alueelle.

Toiselta epäillyltä takavarikoitiin kiinnioton yhteydessä myös myös ampuma-ase.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut