Huumausaine- ja omaisuusrikoksia on tehty Raumalla alkuvuonna paljon, ja se tuntuu myös poliisin arjessa: "Pienikin porukka tekee aika ison osan näistä rikoksista", sanoo Rauman aseman rikoskomisario

Kysyimme Rauman poliisiaseman tutkinnanjohtajalta, rikoskomisario Kimmo Hiltulalta alkuvuoden rajuista rikostilastoista. Yksittäistä selkeää selitystä lukemille on vaikea nimetä.

| Päivitetty

Huumausaine- ja omaisuusrikokset ovat vuoden alkupuoliskon aikana lisääntyneet Raumalla merkittävästi viime vuoden alkuun verrattuna, selviää poliisin rikostilastoista. Kerroimmekin lukemista lyhyesti jo aiemmin tällä viikolla. Tätä juttua varten tavoitimme Rauman poliisiaseman tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Kimmo Hiltulan pohtimaan syitä ja selityksiä ilmiön takana.

Hiltula toteaa heti alkuun, ettei yhden vuosipuoliskon perusteella voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, ja yksittäisiä selittäviä syitäkin on vaikeaa nimetä.

Selvää kuitenkin on, että rikosten määrä on noussut. Se on tuntunut myös poliisin arjessa.

– Päivittäisessä työssä on huomannut, että esimerkiksi varkausasioita ja muita omaisuusrikoksia on kevään aikana ollut paljon. Vuosi on ollut kaiken kaikkiaan kiireinen, Hiltula luonnehtii.

Huumerattien määrä kasvaa joka puolella

Huumausainerikoksista kasvua on ollut käytännössä kaikissa eri rikosnimikkeissä: huumausaineen käyttörikoksia, huumausainerikosten valmisteluja, huumausainerikoksia ja törkeitä huumausainerikoksia on ollut enemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Käyttörikokseen syyllistyy rikoslain mukaan "se, joka laittomasti käyttää taikka omaa käyttöä varten pitää hallussaan tai yrittää hankkia vähäisen määrän huumausainetta". Esimerkiksi niin sanottujen huumerattijuopumusten yhteydessä kyseessä on käyttörikos.

– Huumerattien määrän kasvu on valtakunnallinen trendi, joka näkyy meidänkin alueellamme. Mistä se sitten johtuu ja voidaanko siitä päätellä jotain käytön lisääntymisestä yleisesti, on oma kysymyksensä, Hiltula sanoo.

Erityisen huolestuttavaa on se, että huumerattien määrä on kasvussa siitä huolimatta, että poliisi ei korona-aikana pitänyt laajoja ratsioita.

Juttu jatkuu tilaston jälkeen.

Tutkinnassa tullut esiin laajempiakin ketjuja

Huumausainerikoksessa taas hallussa pidetyn huumausaineen määrä on huomattavampi. Tällaisia määriä tavataan usein myyjillä, mutta käyttäjätkin siihen Hiltulan mukaan syyllistyvät.

– Tutkinnassa on ollut havaittavissa, että käyttäjienkin hallusta on löytynyt aika paljon sellaisia määriä, että huumausainerikoksen tunnusmerkistö täyttyy.

Rikostilastoja tarkasteltaessa on syytä muistaa, että ne ovat poliisin tietoon asti tulleita rikoksia. Omalta osaltaan lukemiin vaikuttaa siis myös poliisin resurssien jakautuminen.

– Huumausainerikollisuus on tietysti piilorikollisuutta, joka tulee oman valvontamme tai muun tutkinnan myötä esiin. Tutkinnan kautta on tullut jonkin verran esiin laajempia levitysketjuja, ja tapausten määrä on voinut siksikin nousta, toteaa Hiltula.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Identiteettivarkaudet moninkertaistuivat – taustalla selkeä selitys

Yksi kuriositeetti rikostilastoista löytyy nimikkeen "identiteettivarkaus" alta. Näitä tapauksia on ollut tänä alkuvuonna Raumalla jopa 33, kun viime vuonna niitä oli 3 ja viimeisen viiden vuoden aikana yhteensäkin vain 45.

Tilastopiikille löytyy selkeä selitys.

– Alkuvuonna oli muutama rikossarja, jossa tietty porukka oli keksinyt hankkia eri tavoilla ihmisten henkilötietoja. Niitä käyttämällä he tekivät esimerkiksi kaikenlaisia tilauksia netistä, kertoo rikoskomisario Kimmo Hiltula Rauman poliisiasemalta.

Toisen ihmisen henkilötietojen väärinkäyttäminen ja sitä kautta vahingon tekeminen toiselle tai hyödyn saaminen itselle voi johtaa identiteettivarkausepäilyyn.

Tällaisissa tapauksissa kyseeseen voivat tulla lisäksi muut nimikkeet, kuten petos tai maksuvälinepetos.

Omaisuusrikoksilla rahoitetaan aineiden käyttöä

Huumerikosten lisäksi huomiota tilastoissa herättävät omaisuusrikokset. Esimerkiksi varkauksien määrä on kasvanut viime vuodesta liki 80 prosenttia.

Hakematta tulee mieleen, että huumeiden käytöllä ja varastelulla on yhteys toisiinsa. Rikoskomisario Kimmo Hiltula toteaa, että ajatuksessa on perää.

– Monesti ne kytkeytyvät yhteen. Ne, jotka tarvitsevat aineita, tarvitsevat rahaa. He tekevät omaisuusrikoksia, jotta saavat käyttämistä rahoitettua, Hiltula kuvailee.

Päivittäisen kokemuksen perusteella Hiltula voi myös todeta, että usein asialla ovat samat tekijät.

– Pienikin porukka tekee aika ison osan näistä rikoksista. Kevään aikana tällaisia aktiivisia tekijöitä on ollut useampia. Rauman kokoisessa kaupungissa he saavat kyllä pienen tilastopiikin aikaiseksi, kun heitä on tarpeeksi vapaalla yhtä aikaa.

Tilastoilla vaikutusta tutkinnan painotuksiin

Vaikka tämän vuoden lukemat näyttävät karuilta, ei toivoa ole syytä heittää.

Hiltula painottaa jälleen, että kyse on vain yhdestä alkuvuodesta. Tilastotiedoilla on kuitenkin vaikutusta poliisin toimintaan.

– Toki teemme painotuksia ja tarpeellisia muutoksia vähän tilastojen mukaan. Olemme kehityksessä mukana, ja olemme tehostaneet omaa tutkintaamme viime vuosilla monellakin tapaa.

Tärkeässä asemassa on myös ennaltaestävä toiminta, joka näkyy kaikessa poliisin päivittäisessä toiminnassa. Yksi esimerkki siitä on Raumallakin moniviranomaisyhteistyönä toteutettava Ankkuri-toiminta.

– Se painottuu nuorten asioihin, ja sen tarkoituksena on muun muassa ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Sillä ja muillakin tavoilla pyritään estämään jo ennalta rikoksia ja rikolliselle tielle ajautumista, Kimmo Hiltula sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut