Huumelääke Ksalolia kiertää myös Rauman katukaupassa – Aiheuttanut vakavia myrkytyksiä Turun seudulla jopa 13-vuotiailla

Lähes puolet Rauman kasi- ja ysiluokkalaisista kokee, että huumeita on helppo hankkia omalta paikkakunnalta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ryhmänjohtajana toimiva Teemu Huttunen pitää positiivisena merkkinä, että nuorten kannabiskokeilut ovat viime vuosina vähentyneet. Hän huomauttaa, että silti yhteiskunnan tasolla suhtautuminen kannabikseen on muuttunut myönteisemmäksi.

Satakunnan alueella huumetilanne on pysynyt viime vuosina melko ennallaan, kertoo ylikonstaapeli Teemu Huttunen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Huttunen on toiminut Satakunnan alueella viisi vuotta, ensin ankkuritiimissä ja viimeiset pari vuotta ennalta estävän toiminnan ryhmänjohtajana erityisesti lasten ja nuorten parissa. Hän pitää positiivisena merkkinä muun muassa sitä, että nuorten kannabiskokeilut ovat vähentyneet.

Vuonna 2019 julkaistun Kouluterveyskyselyn mukaan raumalaisista peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista lähes kymmenen prosenttia oli kokeillut kannabista. Vuonna 2023 vastaava luku oli 5,2 prosenttia.

– Yhteiskunnan tasolla toki kannabikseen suhtautuminen on muuttunut vapaammaksi, myös nuorten keskuudessa, Huttunen sanoo.

Hän pitää kuitenkin huolestuttavana, että yhä useampi nuori kokee huumeiden hankkimisen omalla paikkakunnallaan helppona.

Tätä tukevat myös vuonna 2023 julkaistun tuoreimman Kouluterveyskyselyn tulokset.

Vuonna 2023 raumalaisista peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista 46,9 prosenttia koki, että omalla paikkakunnalla huumeiden hankkiminen on helppoa. Vastaavat luku oli pari vuotta aikaisemmin vuonna 2021 44,3 prosenttia.

Kannabis on yleisin

Huttunen huomauttaa, ettei huumemaailmassa kunnioiteta karttaan piirrettyjä kuntarajoja. Huumeet leviävät sen mukaan, miten joku niitä tuo.

–  Huumemaailmassakin on omat "trendinsä", mitä käytetään. Muuntohuumeita on melko vähän päätynyt Satakuntaan.

Huumausaineiden esiintyvyyttä seurataan muun muassa takavarikoiden ja jätevesitutkimusten avulla.

Selkeästi eniten Satakunnassa liikkuu kannabista.

Sen jälkeen yleisimpiä ovat erilaiset huumaavat lääkkeet. Reseptilääkkeitä laitetaan kiertoon tai lääkkeitä kuljetetaan Euroopasta.

Vakavia myrkytyksiä

Viime vuonna otsikoihin nousi Ksalol-niminen rauhoittava lääke, joka on bentsodiatsepiinin johdannainen.

Lounais-Suomen poliisilaitos tiedotti yhdessä Tyksin kanssa toukokuussa 2023 lääkkeen aiheuttamista myrkytyksistä, jotka olivat vieneet sairaalahoitoon Turun seudulla jopa 13-vuotiaita. Muun muassa Turun Sanomat uutisoi asiasta (TS 31.5.23).

– Kyseisen lääkkeen ongelmana on se, että sitä salakuljetetaan hyvin epämääräisistä olosuhteista. Ainesosissa voi olla mukana muutakin, kuin mitä pitäisi olla. Nämä ovat aiheuttaneet myrkytyksiä myös nuorilla. Usein lääkkeiden väärinkäyttöön yhdistyy myös sekakäyttöä alkoholin kanssa, Huttunen kertoo.

Ksalol-huumetta on esiintynyt huumekaupassa myös Satakunnassa. Poliisi on takavarikoinut sitä niin Raumalla kuin Porissakin.

Muuten Satakunnassa liikkuvat huumeet eivät ole juuri muuttuneet vuosien varrella. Amfetamiinia, ekstaasia, kokaiinia ja subutexia, Huttunen luettelee.

Viestipalveluissa vaaransa

Nuuskaa ja vapea eli sähkötupakkaa nuoret ostavat pääasiassa somekanavista, kuten Snapchatista.

Huumeita hankitaan sen sijaan Huttusen mukaan anonyymeista viestipalveluista, joissa asioidaan nimimerkillä ja kiinni jäämisen riski on pienempi. Somekanavilla yksilöllistäminen on helpompaa.

Näissä kanavissa myydään myös vapea ja nuuskaa.

– Ongelmana on se, että nuoret ostavat myös näiltä kanavilta. Sitä kautta heille aukeavat myös mahdollisuudet hankkia jotain muuta.

Huttunen on myös huolissaan kaupankäyntitilanteista. Huumeet vaihtavat kuitenkin omistajaa fyysisissä tapaamisissa ja pimeään kauppaan liittyy aina riskejä.

– Meillä on näyttöä niin täällä Satakunnassa kuin muuallakin Suomessa, että näihin tilanteisiin voi liittyä väkivallan uhkaa tai väkivaltaa. Ryöstetyksi tulemisen riski on iso.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut