Huumeneuloja vaihdetaan Porissa vuodessa yli 94 000 kappaletta

Käytettyjen huumeneulojen vaihtopisteeseen palautettiin Porissa vuoden 2014 aikana yhteensä 94 350 huumeneulaa. Pisteen käyttö kasvoi merkittävästi ja lisäystä edellisvuoteen oli miltei 30 000.

Hoitaja Vesa-Matti Lehtinen arvioi Porin neulojen vaihtomäärien olevan hyvin linjassa muiden samankokoisten kaupunkien kanssa. Kasvua selittää hänen mukaansa se, että käyttäjät ovat löytäneet palvelun.

– Palvelun saama luottamus käyttäjien keskuudessa on alkanut näkyä vasta viime aikoina kunnolla. Iso osa uusista asiakkaista on sellaisia, jotka ovat käyttäneet huumeita jo pitkään, Lehtinen kertoo.

Puhtaiden ja kertakäyttöisten välineiden tärkeyttä perustellaan tartuntatautiriskeillä. Lehtinen kertoo, että monilla suonensisäisiä huumeita käyttävillä on C-hepatiittitartunta.

Yhteensä käyntejä pisteessä kertyi viime vuonna 462. Asiakkaita oli 98. Keskimäärin he palauttivat kerralla yli 200 neulaa.

Suurimmat asiakasryhmät muodostivat 25–29-vuotiaat ja 30–34-vuotiaat miehet.

Huolta Lehtisessä herättää erityisesti nuorten 20–24-vuotiaiden naisasiakkaiden kasvanut määrä.

Helpiksi nimetty neuvonta- ja vaihtopiste avattiin syyskuussa 2011 ja se toimii Sininauha ry:n ensisuojan tiloissa Muistokadulla. Pisteen toiminnasta vastaa Porin perusturvakeskus.