”Huumoria pitää olla niin politiikassa kuin yksityiselämässäkin"

Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtajan Ilona Sjöman (sd.) ja hallituksen puheenjohtaja Vesa Jalonen (kesk.) ovat pitäneet yhtä pari vuotta myös kokoussalien ulkopuolella.

| Päivitetty

Ilonan ja Vesan kotona puhutaan paljon niin politiikasta kuin arjen asioistakin. Vesa on opettanut Ilonan puhumaan vaikeistakin asioista.

Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilona Sjöman, 40, ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Vesa Jalonen, 56, ovat pitäneet yhtä reilun kahden vuoden ajan myös yksityiselämän puolella. Kaksikon suhde ei ole ollut salaisuus, mutta ei siitä Eurajoen torilla ole huudeltukaan.

Kaksikolla on takanaan pitkä yhteinen historia politiikan puolella. Ilona lähti mukaan kuntapolitiikkaan lautakuntatasolla vuonna 2000 ja valtuustoon 2009. Vesan matka valtuutettuna alkoi vuonna 2005.

Milloin he sitten huomasivat romantiikan astuneen kuvaan mukaan?

– Olimme jo pitkään olleet puheenjohtajina, ja huomanneet viihtyvämme toistemme seurassa. Kai se lopullisesti tuli esiin pari vuotta sitten uutena vuotena. Ilona kutsui minut luokseen lähipiirin yhteiseen illanviettoon, muistelee Vesa.

Ilona puolestaan kertoo, että Vesa on on aina ollut loistavaa juttuseuraa. Hän huomioi aina muut, ja Ilonakin huomasi viihtyvänsä miehen seurassa.

– Meidän kiinnostuksen kohteet ovat niin samoja.

Pariskunta kertoo puhuvansa paljon. Ilonan mielestä jopa epätavallisen paljon. Vesa on opettanut hänelle, että vaikeistakin asioista pitää puhua.

– Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että jos asiasta ei puhuta, sitä ei ole. Vesa hoitaa kyllä asian niin, että mikään ei jää kaivelemaan pidemmäksi aikaa. Sitä piirrettä arvostan kovasti.

Kuntalaisten etu on tärkein

Pariskunnan lapset ja lähipiiri ovat ottaneet suhteen hyvin vastaan, jopa paremmin kuin mitä he olivat ennakkoon uskaltaneet toivoa.

– Emme missään nimessä halua loukata ketään, emme omaa lähipiiriämme tai meidän omia poliittisia ryhmiämme.

Kahden politiikan kärkipaikoilla olevan ihmisen suhde ei välttämättä ole kaikille mieleen. Asiaa ei helpota se, että molemmat edustavat eri puoluetta.

– Kyllä se aluksi vähän pelotti. Tilanne oli epätavallinen. Toisaalta voisihan olla niinkin, että olisimme hallituksen ja valtuuston puheenjohtajina verisimmät taistelupukarit. Parempi varmasti näin, hymyilee Vesa.

Ilona on Vesan kanssa samaa mieltä siitä, etteivät kuntalaiset heidän suhteestaan kärsi. Sen asian suhteen he haluavat olla erittäin tarkkoja.

– Tiedän sen, että konservatiivisemmin ajattelevat saattavat paheksua. Onneksi ei ole ollut pelkoa siitä, että meitä heiteltäisiin mädillä tomaateilla Eurajoen torilla, sanoo Ilona hymyillen.

Molemmat painottavat, että kotona ollaan kotona, ja politiikassa edustetaan oman viiteryhmän arvoja ja asioita.

– Kenenkään ei tarvitse ajatella, että nyt nuo kaksi vetää asioita samaan suuntaan tai ettei toinen uskalla olla eri mieltä.

Sen verran arkoja he kuitenkin suhteen alkuaikoina olivat, että kauppareissut suuntautuivat Raumalle. Sekin tapahtui lähinnä alitajuisesti, ei sovitusti.

– Eikä me vieläkään Eurajoen kauppoihin pussailemaan lähdetä, nauraa Ilona.

Eurajoen kepulaisin demari

Ilona ja Vesa kertovat olevansa Eurajoen kunnan asioista pitkälti samaa mieltä. Eurajoella demarit ja keskusta ovat tulleet perinteisesti hyvin toimeen. Puolueiden välillä vallitsee hyvä keskusteluyhteys.

Onko kuntapolitiikassa mitään asiaa, mikä jakaisi pariskunnan mielipiteet?

– Kyllä niitä on, ja tulee olemaan. Olemme äänestäneet eri päin. Olemme mukana omien ryhmiemme ryhmäpäätöksissä ja silloin mennään aina se edellä, molemmat vakuuttavat.

Eurajoen liittyminen Keski-Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään on viimeisen päätös, joka on jakanut pariskunnan äänet ja mielipiteet.

– Kummallakin tulee olla politiikassa oma mieli, muistuttaa Ilona.

Niin politiikassa kuin yksityiselämässäkin pitää kaksikon mielestä olla mukana myös huumoria. Liika tiukkapipoisuus ei palvele ketään.

– Voin esimerkiksi kutsua Ilonaa Eurajoen kepulaisimmaksi demariksi. Ei tämä saa liian vakavaa olla, nauraa Vesa.

Poliittisesti pariskunta tuntuu löytäneen harmonisen keskitien. Mutta eikö kiistelyä synny edes kotitöistä?

– Syntyy! Kynnyskysymyksiksi ovat nousseet pyykkien ripustaminen narulle ja tiskien laittaminen tiskikoneeseen. Molemmat toimet Ilona tekee ihan väärin, nauraa Vesa.

Kiitos tukiverkostolle

Politiikka vie sekä Ilonan että Vesan ajasta ruhtinaallisen osan. Molemmat pääsivät keväällä myös aluevaltuustoon, joka on lisännyt työmäärää entisestään, erityisesti Ilonalla. Hän toimii nyt myös alueen suurimman puolueen SDP:n ryhmän puheenjohtajana. Uusi rooli on muuttanut ajatuksia myös kotona.

– Ennen Ilona sanoi aina minulle, että kännykkä on kasvanut kiinni käteeni. Nyt roolit ovat kääntyneet nurinpäin, pohtii Vesa.

Vaikka molemmat tietävät, että politiikka vie paljon aikaa, keskustellaan ajankäytöstä usein.

– Minun kuuluisi ymmärtää, mutta olen todella huono ymmärtämään sitä, miten paljon politiikka puolison elämästä vie aikaa, sanoo Vesa.

Vesa kertoo kuitenkin oppineensa itsestään paljon, sillä ihminen joka menee tilaisuudesta ja kokouksesta toiseen, ei tilannetta huomaa.

– Moni ei ymmärrä sitä, miten suuria uhrauksia politiikassa mukanaolo perhe-elämältä vaatii. Tukiverkoston pitää olla kunnossa, muuten tästä ei tule mitään. Meidän vanhemmille ja muille läheisille kuuluu iso kiitos, sanovat molemmat yhteen ääneen.

Koska jokainen arkipäivä ja osin myös viikonloput ovat aikataulutettuja, ei pariskunnan elämään juuri harrastuksia mahdu.

– Rentoudumme saunomalla, istumalla ulkoporealtaassa ja katsomalla uutisia, nauraa Ilona.

Uutisista joka päivä on katsottava sekä Ylen että MTV:n lähetykset.

– Toinen katsotaan yleensä tallenteena. Koska olemme puheliaita, meidän pitää pausettaa sitä koko ajan. Uutisten katsomiseen menee siis helposti jopa tunti, nauraa Ilona.

Ilona Sjöman

Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja

40-vuotias, neljän lapsen äiti

Sairaanhoitajana Eurajoen kotisairaalassa

Eurajoen kunnanvaltuutettu vuodeta 2009

Aluevaltuutettu ja SDP:n ryhmän puheenjohtaja

Maakuntavaltuuston jäsen

Maakuntaliiton tarkastuslautakunnan puheenjohtaja

Nauttii lintujen ja eläinten tarkkailusta

Vesa Jalonen

Eurajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja

56-vuotias, kolmen lapsen isä ja tuore vaari

Huhdan koulun luokanopettaja-rehtori

Eurajoen kunnanvaltuutettuna vuodesta 2005

Aluevaltuutettu

Maakuntavaltuuston jäsen

Eurajoen Säästöpankkisäätiön hallituksen jäsen

Innokas penkkiurheilija

Paavo Väyrynen vei 3-vuotiaan Ilonan sydämen

Ilona Sjöman on ollut lapsesta alkaen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Hän on toiminut oppilaskunnissa ja lukioaikana nuorisovaltuustossa.

Kuntapolitiikkaan häntä ajoi into päästä vaikuttamaan oman kunnan ja kuntalaisten asioihin.

Oman puolueen valinta ei aikoinaan ollut kuitenkaan äkkinäinen päätös. Nuori nainen kävi tarkkaan läpi kaikkien puolueiden ohjelmat.

– Mikään aate ei ole ajanut minua jonkun määrätyn puolueen pariin. Lopulta SDP oli luonnollinen valinta perheelliselle sairaanhoitajalle.

Toisinkin olisi voinut käydä, sillä Ilona kertoo jo kolmevuotiaana erään poliitikon herättäneen hänessä positiivisia tunteita.

– Perheeni on kertonut, että olen keränyt Paavo Väyrysen kuvia. Kun perhe kysyi, mikä siinä Paavossa viehättää, olen vastannut, että katse, nauraa Ilona.

Vesa lähti sänkykaupoille

Tällä hetkellä Vesa Jalonen ja Ilona Sjöman asuvat kahta kotia. Vesan virallinen osoite löytyy kuitenkin Ilonan luota noin kilometrin päässä hänen omasta kodistaan.

Vesan talon kanssa he pyörittävät vuokrabisnestä. Villa Jokiranta on suosittu, ja vuokraajia on löytynyt lähes joka viikonlopulle. Vapaata löytyy vasta syyskuun lopulta.

Ajatus vuokraamisesta lähti, kun Vesan tyttären mies vinkkasi, että miksi pitää isoa taloa tyhjillään, kun sen voi vuokratakin.

– Pohdin asiaa tovin, ja sitten laitoin Facebookiin ilmoituksen, että ostetaan sänkyjä. Avioeroni oli tuolloin vielä melko uusi. Kyllä sitä moni ihmetteli, että mitä se mies nyt meinaa, kun rupesi sänkyjä ostamaan, Jalonen nauraa.

Vesan kolme lasta ovat jo aikuisia. Ilonalla lapsia on neljä, joista kaksi asuu jo omillaan. Uusperheeseen kuuluu myös Kake-koira, kuusi kanaa ja kukko. Niiden avulla Vesa kertoo löytäneensä ripauksen ”aitoa” kepulaisuutta.

– Lehden Rainer kysyi multa joskus, että kai minä jotain viljelen. Minulla ei kuitenkaan ole koskaan ollut mitään tekemistä maanviljelyksen kanssa. Vaikka olen maalaispoika, kai mä olen sellainen citykepulainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut