Huurtuvatko silmälasisi, kun käytät kasvomaskia? Lue optikon vinkit yleisen ongelman ratkaisemiseksi

Kuva: Georg Arthur Pflueger

Kasvomaskeista on tullut osa arkea, ja asuinpaikasta riippuen niiden käyttöä suositellaan muun muassa julkisessa liikenteessä. Moni kasvomaskin ja silmälasien käyttäjä tuskailee lasien huurtumisen ja liukumisen kanssa. Specsaversin asiantuntija antaa vinkit lasien oikeaoppiseen asetteluun kasvomaskin kanssa.

– Linssien huurtuminen johtuu siitä, että hengitettäessä lämmin ilma pääsee ulos maskin yläosasta, osuu lämpötilaltaan viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan. Hengitysilma luo myös ylimääräistä kosteutta lasien ympärille, mikä vähentää nenätyynyjen pitoa ja saa lasit liukumaan nenänvartta pitkin, kertoo Specsavers Tikkurilan optikko Pirjo Selkänen.

THL:n maskisuositus on voimassa asuinpaikasta riippuen joukkoliikenteessä, matkalla koronatestiin sekä tilanteissa, joissa on hankalaa pitää turvaväliä. Käytössä on yleisesti sekä kertakäyttöisiä että kankaasta valmistettuja maskeja, joskin lasien huurtuminen on maskin materiaalista riippumaton ongelma.

– Lasien huurtumista ja liukumista voi ehkäistä varmistamalla maskin napakka istuminen poskien ja nenän ihoa vasten. Maskia tulisi käyttää silmälasien kanssa siten, että lasit asetellaan maskin päälle. Jos maski tuntuu liian suurelta, voi sen kokoa säätää kiristämällä maskin nauhoja. Mikäli silmälasien sangat ovat löystyneet, eivätkä senkään vuoksi pysy kasvoilla, kannattaa käydä optikolla säädättämässä lasit istuviksi, ohjeistaa Selkänen.