Hyvä musiikki tekee juhlat, huono vie tunnelman

Lana Del Reyn levyiltä löytyy tunnelmallista musiikkia juhlien rauhallisempiin hetkiin.


Kuten usein ajatellaan, hyvä musiikki kruunaa juhlat. Ei ole mitään muuta keinoa, joka nostaisi juhlatunnelmaa kuin musiikki, joka saa juhlaväen rentoutumaan.

Elävä artisti tai vaikkapa sukulaislapsen hellyttävä lauluesitys voivat olla sellaisia elämyksiä, joita muistellaan vielä vuosienkin jälkeen.

Mutta väärin valittu juhlien taustamusiikki voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa myös niin, että jälkipuheissa juhlista muistetaan vain huonot musiikkivalinnat ja niiden aiheuttamat reaktiot.

Rippijuhlat
Rippijuhlien musiikkivalinnoissa kannattaa tasapainotella keväisen rennon tunnelman ja uskonnollisten kysymysten välillä.

Liian harrasta tunnelmaa kannattaa välttää, sillä kyseessä on kuitenkin nuoren ihmisen juhla. Toisaalta räävittömin räppi tai möykkäävä metalli eivät kuulu rippijuhliin.

Hyvin harvoin rippijuhlissa tanssitaan, sillä usein rippijuhlissa keskitytään kahvitteluun. Joten musiikin ei tarvitse olla niin mukaansatempaavaa, vaan tunnelmallista.

Ylioppilasjuhlat
Ylioppilasjuhlat kestävät yleensä tunteja ja usein eri vieraita on kutsuttu eri aikoihin. Lähimmät sukulaiset tulevat lakkiaisista suoraan kotiin juhlimaan tuoretta ylioppilasta.

Tuolloin musiikki voi olla selkeästi vain taustalla tunnelmaa tuomassa ja rikkomassa kiusallista kahvipöydän hiljaisuutta.

Tällainen taustamusiikki voi olla englanninkielistä, ettei kappaleen sanoma tule turhan pintaan.

Myöhemmin, kun ylioppilaan koulukaverit tulevat piipahtamaan juhlissa, musiikin merkitys muuttuu täydellisesti. Tuolloin kuunnellaan juhlakalun itsensä valitsemaa musiikkia ja sitä myös tanssitaan.

Syntymäpäivät
Syntymäpäivien musiikkia on hyvin vaikeaa määritellä tuntematta itse juhlakalua.

Jos joku muu kuin juhlittava tekee soittolistaa, olisi hyvä selata sankarin levyhyllyä tai hänen soittolistojaan Spotifyssa, jotta juhlamusiikkilistasta tulee mahdollisimman henkilökohtainen.

Jos syntymäpäiväsankari on elävän musiikin ystävä, hyvä lahjavinkki on tilata paikallinen dj, hanuripartio tai nuori muusikko soittamaan omia versioitaan juhliin.

Tällainen yllätys jää usein sankarin ja juhlavieraitten mieleen juhlista.

Häät
Hääjuhlia suunnitellaan kuukausien ajan, eikä musiikkia kannata unohtaa aivan viime tippaan.

Jos aikeissa on tilata elävä esiintyjä tai bändi hääjuhlaan, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Kesässä ei ole montaa viikonloppua, ja monet hääkeikkoja soittavat bändit ovat kiireisiä.

Pelkkä bändi ei riitä, vaan esiintymisten ja hääleikkien väleihin on saatava taustamusiikkia.

Hääparin kannattaa valita taustamusiikin itse, tai delegoida tehtävä jollekin, joka tuntee kummankin musiikkimaun.

Kuuntele ja ota käyttöösi Spotify-soittolista juhlien rauhallisempia hetkiä varten.