Hyvää voi tehdä myös kotoa käsin – Nälkäpäivään voi osallistua vaikka verkossa

Tänä vuonna Nälkäpäivän lipaskerääjät kiertävät muun muassa Lukon kotiottelussa perjantaina.

Erkki Hammar, Maija-Liisa Lievonen, Ida-Maria Näslund-Similä, Irma Salonen ja Salme Vapola muistuttavat, että Nälkäpäivän lipaskerääjäksi voi lähteä kuka tahansa. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Kerääjänä voi toimia myös matalalla kynnyksellä verkossa.

Perinteinen lipas, MobilePay tai vaikka tekstiviesti. Nälkäpäivään voi tänä vuonna osallistua monella tapaa.

Kerääjiä punaisten lippaiden kanssa kiertää muun muassa tulevana perjantaina 23. syyskuuta pidettävässä Lukon kotiottelussa. SPR:n Rauman osaston keräysjohtaja Erkki Hammar kertoo, että aikaisemmin järjestetyistä Ukraina-keräyksistä jäi käteen vain hyviä kokemuksia, joten myös Nälkäpäivä-keräys päätettiin viedä Äijänsuolle.

– Meillä on tänä vuonna kaksi muutakin uutta keräyspaikkaa, joita ovat S-market Kehätie ja K-Supermarket Arena. Niissä lipaskeräys järjestetään torstaina ja perjantaina kello 11–17, Hammar kertoo.

Perinteisiä lipaskeräyspaikkoja ovat Raumalla jälleen Citymarket, Prisma ja S-market Äyhö, joissa kerätään torstaista lauantaihin sekä Pic N Payssa torstaista perjantaina. Myös Nanun koulussa on keräyslipas.

Hommiin jo aamuyöstä

Eurajoella lipaskeräystä on sekä S-marketissa sekä K-Supermarket Eurajoen portissa.

– Tänä vuonna saimme viedä myös kaikkiin kouluihin lippaat. Viime vuonna se ei onnistunut, Eurajoen SPR:n Maija-Liisa Lievonen sanoo.

Lievosen mukaan kerääjien määrä on ollut tänä vuonna iloinen yllätys, sillä mukaan on ilmoittautunut 35–40 kerääjää.

Odotettua ohrakryynivelliäkin on jälleen saatavilla lauantaina kello 9 alkaen Eurajoen torilla. Viime vuonna suosittu velli myytiin loppuun.

Keittäjällä on tiedossa aikainen aamu, sillä vellin keitto alkaa kello 3.

– Velli valmistetaan paikallisen tuottajan maidosta ja kryynit on tilattu valmiiksi. Velliä tulee myyntiin 80 litraa, Lievonen kertoo.

Keittoa myyntiin ja jakoon

Lapissa sen sijaan keitetään hernekeittoa, jota voi ostaa lauantaina Osuuspankin ja Lappi-Tuvan pihalta kello 10 alkaen.

– Lapinpadassa ja Salessa on keräyslippaat ja myös kouluissa järjestetään keräys, Lapin SPR:n Irma Salonen ja Salme Vapola.

Myös Raumalla on keitin kuumana heti torstaiaamusta, kun vapaaehtoisille järjestetään uuden kenttäkeittimen koulutustilaisuus Pikku-Jumbossa. Harjoituksen tuotoksen syntyvää suomalaista "perinneruokaa" eli nakkikeittoa tarjoillaan ilmaiseksi Pikku-Jumbon edessä kello 11.30 alkaen.

– Meillä oli sama keitin käytössä silakkamarkkinoilla, kun ukrainalaiset valmistivat omaa perinteistä borssikeittoaan myyntiin. Kokemus oli hyvä. Nyt kokeilemme keitintä koulutustilaisuudessa, Hammar selvittää.

Keittoa tehdään jaettavaksi noin 60–70 litraa.

Limppujen määrää lisätty

Nälkäpäivä-leivän ystäville SPR:n paikallisosastoilla on iloista kerrottavaa: Limppuja on myynnissä viime vuotta enemmän.

– Viime vuonna limput loppuivat, nyt niiden määrä on jälleen lisätty. Monet tulevat ostamaan varta vasten leivän rahasumma valmiina kourassa, Erkki Hammar kertoo.

Lapin osaston Irma Salonen muistaa vain yhden vuoden, jolloin leipää olisi jäänyt. Muuten se on aina myyty loppuun.

Tänä vuonna neljän euron hintaisia leipiä on myynnissä Raumalla 1100, Eurajoella 250 ja Lapissa 380 kappaletta.

Raumalla leipää myydään lipaskeräyspisteillä sekä torstaina kello 11.30 alkaen Pikku-Jumbon edessä keiton jakelun yhteydessä.

Eurajoella leipää voi ostaa S-marketista sekä K-Supermarket Eurajoen portista. Maksu tapahtuu kassalle.

Lapissa puolestaan limppuja myydän Lapinpadassa ja Salessa torstaina kello 13–19 ja perjantaina klo 9–19. Jäljelle jääneitä limppuja sekä hernekeittoa myydään lauantaina Osuuspankin ja entisen Lappi-Tuvan pihalla alkaen kello 10.

Apua ympäri maailmaa

Nälkäpäivänä kerätään jälleen varoja SPR:n katastrofivarastoon, joilla autetaan katastrofeista ja konflikteista kärsiviä ympäri maailmaa.

– Tänä vuonna kohteena ovat olleet muun muassa kuivuudesta kärsivät Itä-Afrikan maat, kuten Somalia ja Afrikan sarven maat, Hammar kertoo.

Nälkäpäivä-keräys 22.9.–24.9. Lipaskerääjäksi Raumalle: Ilmoittaudu keräysjohtaja Erkki Hammarille 040 059 0260

Lahjoittaa voi vaikka MobilePay:lla

Nälkäpäiväkeräykseen voi osallistua monella eri tavalla:

Käteinen keräyslippaaseen

Korttimaksulla Prisman lipaskeräyspisteessä

MobilePay:lla numeroon 60924 (Rauman osasto),15868 (Lapin osasto), 37216 (Eurajoen osasto)

Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)

Netissä osoitteessa nälkäpäivä.fi

Tilille FI52 5000 0120 4156 73, viite 45 10215 50751 (Rauman osasto), viite 4510 2154 9089 (Lapin osasto), viite 451021546891 (Eurajoen osasto)

Ohjeet digikeräämiseen: nälkäpäivä.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut