Hyväntekeväisyysjärjestöjen joulumyyjäiset kansoitti kauppatorin – Kanali Helm sai ylleen oranssin viitan

Rauman soroptimistit kampanjoivat naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan oransseilla päivillä.

Moni raumalainen on varmasti sitä mieltä, ettei joulunodotus käynnisty kunnolla, ennen kuin paikalliset hyväntekeväisyysjärjestöt pitävät joulumyyjäisensä.

Lauantaina näitä joulumyyjäisten ystäviä kerääntyikin kauppatorille runsain määrin.

Ensimmäistä kertaa yli 50-vuotisen historiansa aikana yhteismyyjäiset pidettiin nyt ulkoilmassa – koronan takia tietenkin.

– Täällä on ollut tosi mukava tunnelma. Toria on kiitelty hyvänä myyjäisten pitopaikkana, sillä tänne on liikuntarajoitteistenkin helppo tulla, Kristina Haavisto Naisten Pankista kertoi.

Raija Marjomäki laskeskeli, että vuonna 2009 Raumalla aloittanut Naisten Pankki on osallistunut hyväntekeväisyysjärjestöjen joulumyyjäisiin lähes toimintansa alusta asti.

– Kymmenkunta vuotta varmaan jo tulee täyteen. Olemme niin iloisia siitä, että tänäkin vuonna myyjäiset saatiin koronasta huolimatta pitää. Ulkoilmassa etäisyyksistä ja hygieniasta on helpompi pitää huolta kuin sisätiloissa.

Joulumyyjäisissä jo kolmannessa polvessaYhteismyyjäiset ovat tuttuja Anitta Kuusistolle ja Heli Sunilalle jo vuosien takaa. Tällä kertaa äiti ja tytär olivat ottaneet mukaansa myyjäisiin jo kolmannenkin polven, Heli Sunilan 3-vuotiaan pojan Vilho Starckin.

– Joulumyyjäiset ovat perhepiirissämme jo traditio, josta pidämme kiinni. Käymme täällä joka vuosi, Kuusisto kertoi.

– Myyjäisistä tulee aina ostettua jouluksi jotain, nytkin ainakin kuivakakkuja. Niin, ja arpoja ostamme tietenkin myös, Sunila huomauttaa.

Vilho-pojalla olikin hyvä arpaonni, sillä pikkumies voitti Lions-ladyjen arpajaisista komean lumiharjan autoon.

Kanali Helmkin vastustaa väkivaltaaSamaan aikaan, kun torilla tehtiin joulukauppaa, Kanali Helmen hartioita lämmittämään puettiin oranssi neuleviitta.

Asialla olivat Rauman soroptimistit, jotka tempauksellaan halusivat muistuttaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastustamisesta.

Oranssit päivät on maailmanlaajuinen UN Womenin aloittama kaksiviikkoinen kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Soroptimistit tekevät kampanjayhteistyötä UN Womenin kanssa.

– Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos, joka ei tunne kulttuurisia tai maantieteellisiä rajoja. Suomi on yksi Euroopan väkivaltaisimpia maita naisille. Suomessa lähes puolet yli 15-vuotiaista naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja useimmissa tapauksissa tekijä on nykyinen tai entinen puoliso, Rauman soroptimistien presidentti Anne Suistio muistutti.

Oranssit päivät -kampanjan tunnusväri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.Kampanjan merkeissä monet suomalaiset ja kansainväliset tunnetut rakennukset ja muut kohteet valaistiin oranssilla.

Raumalla kaupungintalo loisti lauantai-iltana oranssina.

Lahjoitus klubilta kriisikeskukselle60 vuotta täyttänyt Rauman soroptimistiklubi lahjoitti oranssin tempauksensa lomassa 500 euron stipendin Rauman Kriisikeskukselle.

Lahjoituksen ottivat vastaan Merja Lehtonen ja Eero Mattila, jotka kertoivat kuulevansa Raumallakin perhe- ja parisuhdeväkivallasta lähes päivittäin.

– Hoidamme niitä, jotka ovat väkivallan uhreja, mutta toiminnallamme pyrimme myös ennaltaehkäisemään väkivaltatapauksia, Lehtonen kertoi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut