Euroopan komission tuore päätös mahdollistaa perinteisen saunapalvin tuotannon jatkumisen Suomessa, kertoo Lihakeskusliitto.
Komissio on liiton tiedotteen mukaan hyväksynyt ehdotuksen, jolla asetetaan pysyvä poikkeus perinteisesti savustetuissa liha- ja kalatuotteissa olevien PAH-yhdisteiden raja-arvoihin.
Saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta asiaan.
Uusi EU-asetus tullee voimaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun kolmen kuukauden tarkasteluaika on päättynyt. Tarkasteluaikana EU:n parlamentilla ja neuvostolla on vielä mahdollisuus palauttaa ehdotus valmisteluun.
Liiton mukaan nyt odotetaan päätöstä EU-nimisuojasta. Saunapalviyhdistys on hakenut perinteiselle saunapalvikinkulle EU-suojattua maantieteellistä merkintää. Täsmällinen nimitys on ”Aito Saunapalvikinkku”.
Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.