Miten hyvinvointialueen kokouksiin voi upota seitsennumeroinen summa rahaa? – Länsi-Suomi selvitti, mitä valtuutetuille oikein maksetaan

Hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksen kymmenientuhansien eurojen kustannuksia hämmästeltiin muun muassa Länsi-Suomen tekstaritalikossa.

| Päivitetty

Tästä se alkoi. Ensimmäinen aluevaltuuston kokous pidettiin 2. maaliskuuta 2022 Porissa Samkin Agora-salissa. Aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) ja vastuuston 1. varapuheenjohtaja Eeva Kalli (kesk.) vaihtoivat kuulumisia.

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Sampsa Kataja totesi maanantain kokouksessa hintalapun yltäneen jo 40 000 euroon, kun ensimmäisestä nuijan kopautuksesta oli kulunut yli neljä tuntia aikaa.

Uutinen kokouksen hinnasta herätti hämmennystä sosiaalisessa mediassa ja Länsi-Suomen tekstaritalikossa.

Toimituksemme selvitti, mistä kokouksen kallis hintalappu muodostuu.

Puheenjohtajille ei palkkioita heru

Hyvinvointialue vastasi nopeasti Länsi-Suomen esittämään tietopyyntöön ja toimitti yhden aluevaltuuston kokouksen kulurakenteen. Tavallinen kolmituntiseksi mitoitettu kokous maksaa hyvinvointialueelle 25 452 euroa.

Suurin osa tästä summasta on valtuutettujen palkkioita, kaikkiaan 14 740 euroa per kokous.

Aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajille kokoukset sisältyvät kuukausipalkkaan, mutta 67 muulle aluevaltuutetulle rapsahtaa 220 euron korvaus.

Tilat ja tarjoilut ovat maksaneet 5 400 euroa kokoukselta. Hyvinvointialue etsi usean kokouksen ajan Porista sopivia tiloja, josta löytyisi suuren auditorion lisäksi myös pienempiä tiloja, joissa valtuustoryhmät neuvottelevat ennen kokouksen alkua. Viimeiset kokoukset on järjestetty teknologiakeskus Pripolissa.

Ylimääräiset tunnit maksavat

Kokouskuluihin lasketaan myös matkakulut (3 004 euroa) sekä ansionmenetyskorvaukset (2 308 euroa). Laskennallisesti keskimääräinen valtuutettu saa siis aluevaltuuston kokouksesta 220 euron palkkion, 34 euron korvauksen ansiomenetyksestä sekä lähes 45 euroa matkakuluja.

Kokoukseen osallistuvat virkahenkilöt eivät korvauksia saa.

Miksi sitten kokouksen hintalappu kohoaa niin roimasti, jos keskustelu ja päätöksenteko venyy yli kolmen tunnin?

19. huhtikuuta vuonna 2022 aluevaltuuston hyväksymän palkkiosäännön mukaan valtuutetuille maksetaan yli kolmituntisesta kokouksesta 50 prosentin palkkio jokaiselta alkavalta tunnilta.

Jokainen alkava tunti maksaa siis palkkioina 7 370 euroa.

Maanantain aluevaltuuston kokous kesti noin neljä tuntia ja 50 minuuttia, joten ylimeneviä alkavia tunteja tuli kaksin kappalein.

Yli kolmen tunnin kokouksia on ollut kuluvana vuonna kahdesti aiemminkin. Syyskuun 4. päivä kokous kesti 49 minuuttia yli kolmen tunnin, Kesäkuun 5. päivä kokoustettiin kaikkiaan 3 tuntia ja 50 minuuttia.

Aina kokouksille ei kuitenkaan mittaa ehdi kertyä. Toukokuun 8. päivä esityslista nuijittiin läpi 38 minuutissa.

Länsi-Suomelle toimitetun tietopyynnön materiaaleissa oli aluevaltuuston kokouskulut vain kuudelta ensimmäiseltä kokoukselta, joista palkkiot on jo maksettu.

Tämän jälkeen on järjestetty vielä kaksi kokousta.

Kun ottaa tuoreimman lokakuun kokouksen mukaan, on aluevaltuuston kokouksiin käytetty laskennallisesti niin sanotut ylityötunnit mukaan lukien noin 230 000 euroa.

Aluevaltuusto on suurin ja kallein

Aluevaltuuston kokous on hyvinvointialueiden kokouksista suurin, mutta ei suinkaan ainoa.

Länsi-Suomi pyysi hyvinvointialueelta myös kaikkien toimielinten kokouskustannuksia.

Aluevaltuuston lisäksi hyvinvointialueella kokoontuu aluehallitus sekä erilaisia lautakuntia ja neuvostoja.

Kun niiden kaikkien kustannukset laskee yhteen, on hyvinvointialueella kokoustettu noin 1,1 miljoonan euron edestä.

Luvassa ylimääräinen kokous hallintosäännön käsittelyyn?

Satakunnan hyvinvointialueen ensi maanantaisen aluehallituksen kokouksen esityslistalta puuttuu yksi odotettu kohta.

Esityslistalla ei ole mitään mainintaa aluevaltuustossa käsiteltyyn keskustan aloitteeseen, jossa vaadittiin hallintosääntöä uudelleenkäsittelyyn.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.), aiotaanko asiaa käsitellä kokouksessa?

– Se nousee esille muissa asioissa, jo keskiviikon iltakoulussa sitä käsiteltiin. Keskustelemme siitä, pidämmekö aiheesta ylimääräisen valtuuston kokouksen vai käsitelläänkö asia joulukuun talousarviokokouksessa.

– Oma kantani on, että ylimääräinen aluevaltuuston kokous ja siihen liittyvä seminaari olisi tässä vaiheessa tarpeen.

Keskustan aloitteen allekirjoitti 40 valtuutettua. Määrä on Lehtosen mukaan selkeä signaali siitä, että valtuusto tahtoo päästä päättämään palveluverkon asioista aiemmin päätettyä enemmän.

Tuleeko päätöksenteosta hidasta ja kankeaa, jos valtuusto käsittelee palveluverkon jokaisen yksityiskohdan?

– Hallintosäännön muutos on tehtävä taiten ja rajattava, mihin valtuustolla olisi valtaa. Jos jokainen asia käsitellään valtuustossa, tulee kokouspäiville paljon mittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut