Hyvinvointialueet jäämässä raskaasti alijäämäisiksi – Näin sote-valiokunnan jäsenet ratkoisivat taloudellista ahdinkoa

Lähes kaikille hyvinvointialueille on ennustettu kertyvän kymmenien miljoonien eurojen alijäämä. Pahin tilanne on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, jonka talous voi painua jopa 115 miljoonaa euroa miinukselle. Alijäämä pitää kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä, mutta osa kansanedustajista kannattaa maksuajan pidentämistä. Kuvassa jono Tyksin T-sairaalan laboratorioon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aloituspäivänä.
Lähes kaikille hyvinvointialueille on ennustettu kertyvän kymmenien miljoonien eurojen alijäämä. Pahin tilanne on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, jonka talous voi painua jopa 115 miljoonaa euroa miinukselle. Alijäämä pitää kattaa vuoden 2026 loppuun mennessä, mutta osa kansanedustajista kannattaa maksuajan pidentämistä. Kuvassa jono Tyksin T-sairaalan laboratorioon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aloituspäivänä. Kuva: Jori Liimatainen

Hyvinvointialueiden vuoden 2023 alijäämäennusteet puhuvat karua kieltä. Lähes kaikille on kertymässä kymmenien miljoonien eurojen alijäämät. Poikkeuksia ovat Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, jolla alijäämä jäänee alle kymmenen miljoonan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue, jossa alijäämää ennustetaan kertyvän jopa 115 miljoonaa euroa.