Iäkkäiden ahdinkoon on puututtava, vaatii vanhusasiavaltuutettu

Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan jatkuva vähentäminen on lopetettava, Päivi Topo painottaa.

HelsinkiKotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan jatkuva vähentäminen on lopetettava, sanoo vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo.

– Valtakunnallisten ja alueellisten päättäjien on kannettava vastuu siitä, että iäkkäät saavat tarvitsemansa lakisääteiset palvelut. Se ei onnistu ilman riittäviä taloudellisia resursseja. Pula palveluista heikentää luottamusta koko yhteiskunnassa, Topo sanoo tiedotteessa.

Säännöllisen kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä olevien yli 85-vuotiaiden osuudet ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan vähentyneet. Mikään ei vanhusasiavaltuutetun mukaan viittaa siihen, että näiden palveluiden tarve olisi vähentynyt.

THL kertoi toukokuussa kotihoitoa säännöllisesti saavien määrän vähentyneen, vaikka palvelujen tarve on jyrkässä kasvussa.

Resurssien vastattava avun tarpeeseen

Vanhusasiavaltuutetun mukaan vanhuspalveluiden resurssien on oltava sellaiset, että asiakkaat saavat tarvitsemansa avun.

Hallituksen ehdottama hoitajamitoituksen lykkääminen neljällä vuodella tuo hallituksen laskelmien mukaan 89 miljoonan euron vuosittaiset säästöt aikavälillä 2024–2027. Vanhusasiavaltuutettu pitää välttämättömänä, että hoitajamitoituksen lykkäämisen tapahtuessa säästöt suunnataan iäkkäiden palveluiden saatavuuden parantamiseen.

– Olemme saaneet yhteydenottoja omaisilta ja läheisiltä, jotka ovat kertoneet erittäin vaikeista tilanteista, joissa iäkäs ihminen on jäänyt vaille tarvitsemiaan palveluja. Tilanteet ovat voineet olla myös vaarallisia ja iäkkäitä heikkokuntoisia ihmisiä on siirretty paikasta toiseen. Karuimmat tilanteet eivät todennäköisesti vanhusasiavaltuutetun toimistoon asti kuulu, ja olen hyvin huolissani heistä, joilla ei ole ketään läheistä tukenaan, Topo sanoo.

Minja Viitanen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut