ICT:stä uutta potkua pk-konepajoille

Suomalainen telakkateollisuus on viime vuosikymmeninä ajautunut säännöllisin väliajoin melkoiseen ristiaallokkoon, josta on kuitenkin aina selvitty viime tipassa selvemmille vesille. Nykyinen myllerrys on kuitenkin laittamassa koko toimialan marssijärjestyksen uusiksi eikä paluu takavuosien hyviin aikoihin ole enää realismia.

Rauman kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtajan Heimo Lähdemäen mukaan onnistumisen ehtona on entistä parempi kilpailukyky ja kustannustehokkuus.  Käytännössä se vaatii aivan uudenlaisia ICT-ratkaisuja ja teollisen internetin hyödyntämistä.

Tähän isoon muutokseen pitäisi myös telakoiden alihankkijaverkoston nyt kiireesti reagoida, kannustaa Lähdemäki.

-Aiemmilla kerroilla telakat ovat aina viime tipassa saaneet uusia tilauksia ja muutoksen kynnykseltä on tavallaan palattu vanhaan tuttuun toimintatapaan. Nyt tällaista pelastusta ei kannata jäädä odottamaan. Tilanteen surkuttelun sijaan pitää katsoa, millaisin keinoin päästään eteenpäin, Lähdemäki muistuttaa.

Loikkaus telakkateollisuuden alihankintaketjusta kohti uusia asiakkuuksia ei kuitenkaan käy sormia napsauttamalla. Päinvastoin, se vaatii monessa kohtaa selvästi nykyistä parempaa kustannustehokkuutta ja kilpailukykyä.