Ihmisten korostunut yksilökeskeisyys näkyy avioeroina

Ykilökeskeisyydessä ei sinänsä ole mitään väärää mutta usein se tehdään parisuhteen tai perheen kustannuksella, toteaa Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anne-Marie Hannus. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Satakuntalaisista avioliitoista 1163 päättyi viime vuonna eroon. Määrä on pysynyt viime vuosien ajan lähes samana. Useimmiten eroon päädytään 35–39-vuoden ikäisinä.

Eroon johtavat syyt ovat pysyneet vuodesta toiseen lähes samoina. Syitä ovat yleensä vuorovaikutusongelmat, vieraantuminen toisesta, ulkopuolinen suhde tai elämänvaihekriisi. Uutta on se, että nyt omaetu nostetaan parisuhteessa yhä useammin yhteisen edun edelle.

– Ihmiset ovat nykyään paljon yksilökeskeisempiä kuin ennen. Ensin tulen minä, sitten vasta muut, selvittää Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anne-Marie Hannus.

Viime vuosina päätään on nostanut uusi termi ”oma aika”. Avioliitossa tai muussa parisuhteessa elämistä pidetään uuvuttavana ja sen vuoksi moni vaatii omaa aikaa. Tämä halu ei aina sovi yhteen suhteen toisen osapuolen kanssa. Tuloksena on ristiriita, joka pahimmillaan saattaa johtaa eroon.

Rauman Perheasiain neuvottelukeskuksessa käsitellään parisuhteeseen, perheeseen tai henkilökohtaiseen elämään liittyviä asioita. Keskuksessa käy vuosittain satoja ihmisiä. Neuvottelukertoja kertyy vuodessa tuhatkunta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.