Iiro Rantalan flyygeli liikkuu Raumalla mönkijällä

Festivaalien järjestämisessä on ratkaistava monia pieniä ja suuria asioita. Ensi keskiviikkona Vanhassa Raumassa järjestettävän Rock, runo & rakkaus -festivaalin taiteellinen sielu Päivi Luosma oli erikoisen ongelman edessä, kun tapahtumaan saapuu Suomen kansainvälisesti tunnetuin konserttipianisti Iiro Rantala.

– Iiro piti tapahtuman hengestä ja oikeastaan hänen ainoa vaatimuksensa oli kunnollinen soitin, Päivi Luosma kertoo.

Yleinen Steinway & Sonsin D-mallin konserttiflyygeli on lähes kolmemetrinen ja viisisataakiloinen. Läheisistä juhlasaleista sellaisen kantaminen on epäkäytännöllistä. Festivaali sai onnekseen yhteyden Iiro Rantalan käyttämien flyygeleiden vakiotoimittajaan Ari Harenkoon.

– Teen jatkuvasti yhteistyötä Iiron kanssa, joten tiedän hyvin hänen soitinmieltymyksensä”, Harenko toteaa.

Yllättävää kyllä, Harenko kuljettaa pakettiautolla kolossaalisen soittimen yksin parinsadan kilometrin päästä. Apunaan hänellä on italialainen sähköhydraulinen ”flyygelimönkijä”, joka itsessäänkin painaa kolmesataa kiloa. Telaketjuilla kulkeva laite nousee jopa portaita, ainoastaan jyrkät kierreportaat ovat este.

Iiro Rantala konsertoi ennen Vanhaa Raumaa Saksassa ja matkaa Suomen-vierailun jälkeen Ranskaan. Festivaalin tunnin kestävän esityksen ohjelmisto on taiteilijan vapaasti valittavissa. Lippuja on ostettu jo viime kesän loppuunmyydyn tapahtuman tahtiin, mutta uusi festivaalipaikka Rauman taidemuseon sisäpihalla on edellistä suurempi.

– Voimme luultavasti myydä lippuja vielä festivaalipäivänä ja säilytämme silti hyväntuulisen tunnelman ilman liiallisia jonoja ja tungosta, Päivi Luosma uumoilee.

Iiro Rantalan lisäksi muut tapahtumassa 23.7. esiintyvät artistit ovat Susanna Haavisto säestäjänään Esa Helasvuo, Jonne Aaron akustisesti, folkyhtye Petty Pilgrims sekä suositun merirunokirjan julkaissut kirjailija Tapio Koivukari.