Ilkivalta tuottaa kaupoille hävikkiä

Kauppojen vakavimpia turvallisuusriskejä ovat uhkaavasti tai sekavasti käyttäytyvät asiakkaat, henkilökunnan uhkailu ja myymälävarkaudet. Pienempi mutta melko harmillinen asia on ilkivalta, joka kohdistuu myytävänä oleviin tuotteisiin, aiheuttaa hävikkiä ja pienentää katetta.

Lapin Salessa paljastuu silloin tällöin ilkivaltaa. Mehutölkeistä on avattu korkkeja, lakritsipatukoita on väännelty ja vaippapaketeista on puhkottu muoveja.

Vaikka hävikissä ei ole kyse suurista summista, on se silti ikävää, kun viallisen tuotteen käsiinsä saaneille asiakkaille joutuu selittämään.

– Lisäksi muut asiakkaat kärsivät, kun joudumme tiukentamaan valvontaa, myymäläpäällikkö Emmi Jaakkola harmittelee.

Myös K-supermarket Rosmariinissa tunnetaan ongelma.

– Esimerkiksi makkaroita saatetaan laittaa pakastimeen tai pakastepitsoja jättää lämpimään. Tuote menee pilalle, eikä sitä voi enää myydä, kauppias Anette Holappa jatkaa listaa.

Asiakkaan kannalta ilkivalta saattaa tuntua hyvinkin ilkeältä. Jos saa kaupasta mukaansa mehutölkin, joka on jo avattu, tuntuu ikävältä. Saati sitten, jos on jo juonut kyseisestä tölkistä ennen kuin asian tajuaa.

Kauppiaan toiveena myös on, että jos sattuu näkemään ilkivaltaa tai myymälävarkauden, siitä kerrottaisiin. Onhan se asiakkaankin etu, jos hävikkiä saadaan pienennettyä. Kyse on sekä turvallisuudesta että hinnasta.