Illalla selviää, kuka edustaa Suomea Euroviisuissa – toukokuun viisuissa varaudutaan moniin erikoisjärjestelyihin


Suomen euroviisuedustaja ratkeaa illalla. Suomen-finaalissa kilpailevat artistit Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

Suomen euroviisuedustaja selviää yleisöäänten ja kansainvälisen raadin yhteistyössä. Suurin painoarvo on yleisön äänillä, sillä 75 prosenttia tuloksesta muodostuu yleisön ja 25 prosenttia raadin äänistä.

Dannyn kappale erottuu joukosta UMK-finaalissa, jota yhä Suomen euroviisukarsinnoiksi kutsutaan. Kuva: Mona Salminen

Viimevuotiset viisut peruttiin koronapandemian takia. Tämän vuoden Suomen edustuspaikasta kilpaileva Aksel Kankaanranta voitti viimevuotisen Suomen finaalin, mutta ei tuolloin päässyt edustamaan.

Euroviisut järjestetään Hollannin Rotterdamissa toukokuussa. Kilpailun järjestämistapa ratkeaa myöhemmin koronatilanteen mukaan. Tähän mennessä on selvinnyt, että tavanomaista viisuhulinaa ei täydessä mitassa nähdä. Järjestäjät pyrkivät siihen, että kilpailu kuitenkin käytäisiin paikan päällä kaikkia koronaturvajärjestelyjä noudattaen. Tämä merkitsisi, että yleisöä olisi katsomoissa rajoitetusti, ehkä ei ollenkaan.

On mahdollista, että kaikkien osallistujamaiden edustajat eivät pääse Hollantiin matkustusrajoitusten ja epidemiatilanteen vuoksi tai että joku kilpailija joutuu karanteeniin Hollannissa. Tällaisessa tilanteessa kyseisen maan musiikkiesitys näytetään etukäteen tehdyltä tallenteelta. Kilpailun järjestäjät ovat julkaisseet tarkat ohjeet tallenteiden tekemiseen ja niiden tuotantoaikatauluihin.

Mikäli pandemiatilanne vaikeutuu, voi olla, että kaikkien osallistujien kappaleet esitetään etukäteistallenteena, ja paikan päällä Rotterdamissa olisivat ainoastaan kilpailun juontajat ja väliaikaesiintyjät. Järjestäjät varautuvat siihenkin, että kaikki euroviisulähetykset harjoituksista finaaliin ja oheistapahtumat ovat virtuaalisia.

Täsmällisistä järjestelyistä ilmoitetaan kevään kuluessa.

Kilpailuun on määrä osallistua 41 maata. Järjestäjät ovat vakuuttaneet, että tapahtuma pidetään joka tapauksessa tavalla tai toisella.

Lisää aiheesta

Onko Suomen euroviisuedustaja Danny vai joku muu? – äänestä suosikkikappalettasi!

Dannyn UMK21-kappale on nyt julki, ja voit kuunnella sen täältä – silmäkulmassa on pilkettä, vaikka aihe on "brutaalin raju"