Ilmalämpöpumpuista on nyt pulaa – "tämä alkaa olla jokakesäinen ongelma"

Myös kerrostaloasukkaat ovat hakeneet ilmalämpöpumpuista entistä enemmän helpotusta kesään.

Helle on hellinyt suomalaisia tänä kesänä jopa siinä määrin, että monet ovat alkaneet kaivata viilennystä.Ilmalämpöpumppujen kauppa on tänä vuonna niin vauhdikasta, että laitteen asennusta on saanut odottaa viikkoja.– Vielä loppukesälle saa asennuksen, vaikka jonot on pitkiä. Tällä hetkellä jonot ylettyvät suurin piirtein elokuulle saakka, Satatech Talotekniikka Oy:n Mika Siivonen kertoo.

Ensimmäisten helteiden alkaessa Siivosen puhelin soi taukomatta. Sitten oli hetken tauko, kunnes alkoi seuraava rynnistys.

– Toinen aalto tulee siitä, että silloin kuumuuteen kyllästyvät nekin ihmiset, joiden mielestä Suomen kesä jatkuu vain kaksi viikkoa, Mika Siivonen naurahtaa.

Mukavuudesta halutaan maksaa

Samaa sanotaan myös kahdessa muussa ilmalämpöpumppuja kauppaavassa yrityksessä. Jonoa on kasaantunut muutaman viikon edestä.

Kodin viilentäjän odotteluun vaikuttaa kuitenkin tällä hetkellä moni seikka.

Kysyntä on vaikuttanut luonnollisesti siihen, että liikkeiden ja maahantuojien hyllyt alkavat tyhjentyä.

– Tämä alkaa olla jokakesäinen ongelma, eikä kaikkia malleja enää löydy. Puutteita on tällä hetkellä myös asennustarvikkeissa, niitäkään ei enää tukkureilta löydy, Rauman Huoltopisteen Marko Holopainen kertoo.

Hän on viimeisen kolmen kesän aikana huomannut asiakkaiden ostokäyttäytymisessä muutoksen.

– Nyt ihmiset ovat hankkineet laitetta juuri viilennykseen. Ennen ilmalämpöpumppuja hankittiin pääasiassa lämmityskäyttöön.

– Ihmiset ovat havahtuneet siihen, ettei se viilennys ole kovin kallista. Jos pari-kolmekymppiä menee kesässä, niin se ei ole paljon mukavuudesta.

Maailmantilanne heijastelee saatavuuteen

Ilmalämpöpumppuyritykset ovat parhaansa mukaan yrittäneet varautua kesähelteisiin, mutta aina se ei ole mahdollista.

Maailmanmarkkinoiden tilanteet heijastelevat siihen, että tuotteita ei ole aina maahantuojillakaan tarjota.

– Osalla maahantuojista on ollut jo pitkään toimitusongelmia. Odottelen edelleen yhden ison maahantuojan kesäkuun erän saapumista.

– Sen piti kesäkuun kolmas päivä tulla, mutta ei ole vielä näkynyt. Ei auta kuin siirtää asennuksia ja asentaa muita merkkejä, Timon Ilmalämpö ja Ecopesu Ky:n Timo Mäntynen kertoo logistiikkapulmista.

Ilmalämpöpumppujen saatavuusongelmia lisää koko maailmaa riivaava puolijohdepula kuin myös se, että tavaraa liikkuu meritse tällä hetkellä valtavasti. Sen vuoksi merikonttipaikat ovat vähissä.

Kerrostalossa yksikkö pitää sujauttaa piiloon

Ilmalämpöpumppujen kiinnostusta on lisännyt myös se, että liikkeiden ovenripaa ovat vetäneet muutkin kuin omakotiasujat.

– Todella lämmin kesä vuonna 2018 antoi oikeastaan sellaisen sysäyksen, että kerrostalohuoneistoihin tehtävät asennukset lähtivät räjähdysmäiseen kasvuun, Satatech Talotekniikan Mika Siivonen kertoo.

– Kerrostalossa ei saa yleensä ilmalämpöpumpulla lämmittää, joten hankinnaksi riittää pelkästään jäähdyttävä laite.

Kerrostaloissa osakkaat hankkivat jäähdytyslaitteensa lähes poikkeuksetta omatoimisesti, taloyhtiötilaukset ovat Siivosen mukaan harvassa.

Asennustyö kerrostaloon ei ole kuitenkaan niin suoraviivainen kuin omakotitalossa.

Vanhoissa kerrostaloissa pitää ottaa huomioon muun muassa kondenssiveden poisto ja sähkönsyöttö.

Sen lisäksi asennuksesta tehdään taloyhtiölle ilmoitus, ja yksikkö piilotetaan parvekkeelle. Sen vuoksi Suomessa ei tulla näkemään Välimeren maista tuttuja ilmalämpöpumppujen valtaamia julkisivuja.

– Kone asennetaan lähelle parvekkeen lattiaa, sillä lähes järjestäen kerrostalojen säännöissä kielletään julkisivussa näkyvien ulkoyksiköiden asentaminen, Siivonen sanoo.

KKO linjasi ilmalämpöpumpun asennusta kerrostalossa

Korkein oikeus (KKO) linjasi toukokuun lopulla ennakkopäätöksessään, että ilmalämpöpumpun asentamista osakehuoneiston parvekkeelle oli arvioitava osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä.

Alun perin kysymys oli tilanteesta, jossa Turussa sijaitsevan kerrostalon ylimmässä, 8. kerroksessa asuva osakkeenomistaja oli tehnyt taloyhtiölle muutostyöilmoituksen koskien ilmalämpöpumpun asentamista parvekkeelle. Isännöitsijä oli ilmoittanut, ettei lupaa muun muassa melun vuoksi myönnetä. Tästä huolimatta ilmalämpöpumppu asennettiin siten, että sen läpivienti tehtiin huoneiston makuuhuoneen ja lasitetun parvekkeen väliseen seinään.

Taloyhtiö oli päättänyt ylimääräisessä yhtiökokouksessaan, ettei osakkaiden ilmalämpöpumppuasennuksia sallita. Taloyhtiön hallitus oli valtuutettu poistattamaan luvattomat ilmalämpöpumput.

KKO linjasi, että rakennuksen ulkoseinä sijaitsee osakkeenomistajan hallinnassa olevan huoneiston ja huoneistoon kuuluvan parvekkeen välissä, ulkoseinä jää osakehuoneistoon kuuluvan alueen sisäpuolelle.

KKO:n mukaan oikeus muutosten tekemiseen parvekkeella ei kuitenkaan ole rajoittamaton, mutta tapauksessa ilmalämpöpumpusta katsottiin aiheutuvan hyötyä huoneiston viilentämisessä, kun taas yhtiölle asianmukaisesta asennuksesta aiheutuva haitta oli suhteellisen vähäinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut