Ilmatieteen laitos kehottaa varautumaan myrskypuuskiin

Ilmatieteen laitoksen lauantaina tekemän ennusteen mukaan sunnuntaina pohjoisen ja luoteen välinen tuuli voimistuu alkuillasta alkaen Kokkola-Kuopio-Joensuu-linjan eteläpuolella hyvin puuskaiseksi.

Sunnuntai-iltana tuuli on voimakkainta läntisissä maakunnissa Pohjanmaalta Varsinais-Suomeen ulottuvalla alueella. Puuskissa tuulen nopeus yltänee 18–23 m/s.

­- Etelässä tilanne voi yltää lähelle muutaman viikon takaista Eino-myrskyä. Maa-alueilla vastaavia tuulia on noin kerran vuodessa, toteaa päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Puuskainen tuuli voi kaataa puita ja aiheuttaa paikoin sähkökatkoja,.

Lounaistuuli on jo sunnuntaiaamuna paikoin navakkaa sekä puuskaista Pohjanmaan rannikolla. Samalla lounaistuuli voi voimistua lähelle myrskylukemia Selkämerellä ja Merenkurkussa.

Sunnuntaipäivällä tuuli on tilapäisesti heikompaa, mutta iltapäivällä tuuli kääntyy pohjoisen ja luoteen välille sekä voimistuu Pohjanlahdella myrskylukemiin, 21–25 metriin sekunnissa. Voimakkaimmat tuulet esiintyvät lounaisilla merialueilla. Yöllä tuuli voimistuu myös eteläisillä merialueilla myrskylukemiin.