Ilmatieteen laitos varoittaa myrskypuuskista keskiviikkona

Kesäkuussa myrskylukemat merillä eivät ole kovin tyypillisiä. Myrskytuulia mitataan noin joka viides vuosi, viimeksi 2014 Porvoon edustalla, tiedottaa Ilmatieteen laitos. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ilmatieteen laitoksen maanantaina tekemän ennusteen mukaan luoteesta keskiviikkona saapuvan myrskymatalapaineen vaikutukset ulottuvat pitkälle torstaihin.

Pohjoisilla merialueilla lännen ja pohjoisen välinen keskituuli voi olla 25 metriä sekunnissa ja merkitsevä aallonkorkeus noin neljä metriä. Myös sisävesillä esiintyy kovaa tuulta.

Maa-alueilla tuuli voi olla puuskissa laaja-alaisesti yli 15 metriä sekunnissa, monin paikoin 20 metriä sekunnissa ja paikoin jopa 25 metriä sekunnissa.

- Ajallisesti voimakkaimmat tuulet esiintyvät Suomen alueella keskiviikkoiltapäivän ja torstai-iltapäivän välisenä aikana, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela kertoo.

- Alueellisesti voimakkaimmat tuulet sijoittuvat tämän hetkisen ennusteen mukaan maan länsiosaan, Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan sekä Lounais-Lappiin. Etenkin Perämeren rannikolta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella puuskat saattavat yltää paikallisesti jopa 25 metriin sekunnissa.

Myrskymatalapaine tuo mukanaan myös runsaita sateita. Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla vuorokauden sademäärä voi olla paikoin 50 millimetriä.

Vaikka merellä ei myrskyraja rikkoutuisikaan, voi maa-alueilla puuskainen tuuli aiheuttaa vahinkoja, kuten esimerkiksi kesäkuun 12. päivänä vuonna 2010.