Ilmatieteen laitos varoittaa runsaista sateista ja voimakkaista tuulista – jopa myrskylukemiin voidaan yltää

Vettä tulee eniten lännessä, kun taas tuuli puhaltaa voimakkaimmin idässä. Alikulut voivat tulvia ja puut kaatuilla.

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Suomeen saapuu tänään etelästä matalapaine, joka tuo mukanaan runsaita sateita ja voimakkaita puuskatuulia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Satakuntaan ei ole annettu tuulivaroitusta, toisin kuin Varsinais-Suomen puolelle. Sen sijaan Selkämeren eteläosaan on annettu tuulivaroitus. 

Sateet painottuvat aamun ja päivän aikana erityisesti Länsi-Suomeen, mutta myös maan etelä- sekä keskiosissa sataa runsaasti. Ilmatieteen laitos varoittaa, että näillä alueilla jotkin alikulut ja painanteet voivat tulvia.

– Sateet jatkuvat iltaan asti. Yleisesti vettä tulee noin 20 millimetriä ja paikoitellen 30–50 millimetriä, kertoo päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta.

Illan mittaan myös tuuli voimistuu erityisesti Itä-Suomessa, jossa puuskat voivat puhaltaa 15–20 metriä sekunnissa. Tuuli voi kaataa yksittäisiä puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja, Ilmatieteen laitos varoittaa.

Suomenlahdella tuuli voimistuu jo iltapäivällä, ja merialueella on aineksia jopa myrskylukemiin. Myrskyssä tuuli puhaltaa puuskissa yli 20 metriä sekunnissa.

– Matalapaine on melko ärhäkkä. Itäisellä Suomenlahdella on mahdollisuus myrskylle, Parviainen kertoo.

– Myös maalla, varsinkin maan itäosassa, on pieni mahdollisuus, että tuuli yltäisi myrskylukemiin.

Etelärannikollakin tuulennopeus voi käydä puuskissa lähellä 20 metriä sekunnissa illan aikana. Siellä tuuli on kuitenkin enemmän lännen ja lounaan puoleista, kun taas Itä-Suomessa tuuli puhaltaa idästä.

– Itätuuli on erityisen herkkä aiheuttamaan puustovahinkoja. Siinä voi paikoitellen puita kaatua ja tulla sähkökatkoja, Parviainen sanoo.

Matalapaine siirtyy yöllä pohjoiseen

Maanantain lämpötilat liikkuvat matalapaineen alueella 15–20 asteessa. Pohjoiseen sateet ja tuulet eivät vielä maanantaina yllä, ja päivä on pohjoisessa puolipilvinen sekä melko lämmin. Etelä- ja Keski-Lapissa lämpötila yltää päivällä liki 20 asteeseen.

Illan ja yön aikana tilanne kääntyy päälaelleen, kun matalapaine liikkuu pohjoisemmaksi. Etelässä sää taas poutaantuu.

Matalapaine myös heikkenee yön aikana. Tiistaina aamuyöllä matalapaineen keskuksen ennakoidaan olevan Kainuun tietämillä, ja siellä tuuli voi puhaltaa puuskissa vielä 10–15 metriä sekunnissa. Lapissa tuulet heikkenevät entisestään.

– Ei Lapissa ole tiistaina kuin kohtalaista tuulta, eli puuskat puhaltaisivat siellä kovimmillaan 10 metriä sekunnissa, Parviainen sanoo.

Pohjoiseen on tiedossa tiistaina myös sateita ja viileämpää ilmaa. Vettä ei kuitenkaan ole ennusteen mukaan luvassa niin runsaasti kuin etelään maanantaina.

Tiistain mittaan sää poutaantuu etelässä, jossa päivän lämpötilat liikkuvat noin 20 asteessa.

– Etelään on tiedossa tiistaipäiväksi ihan kaunista säätä, puolipilvistä ja aurinkoista, Parviainen kertoo.

Eetu Halonen, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut